Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

V Rusku sa hromadia kontajnery po prudkom náraste exportu z Číny

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Marko Erd

Rusko od svojej invázie na Ukrajinu pomerne dobre zvláda sankcie Západu, aj vďaka obchodu s Čínou.

Peking 29. septembra (TASR) - V Rusku sa hromadia prázdne kontajnery. V železničných skladoch uviazlo odhadom 150.000 nadbytočných prepravných kontajnerov, ktoré majú problém zvládnuť. To odzrkadľuje prudký nárast čínskeho tovaru, ktorý prúdi do krajiny, ale oveľa slabší tok tovarov opačným smerom. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Podľa analýzy spoločnosti Container xChange so sídlom v Hamburgu "existuje významný pohyb nákladu z Číny do Ruska, ale veľmi vzácny pohyb späť z Ruska do Číny". To má škodlivý vplyv na podnikanie v oblasti kontajnerovej logistiky z dôvodu veľkej nerovnováhy medzi dopytom a ponukou.

Rusko od svojej invázie na Ukrajinu pomerne dobre zvláda sankcie Západu, aj vďaka obchodu s Čínou. Vláda v Moskve očakáva, že objem obchodu s ázijskou krajinou tento rok prekročí 200 miliárd USD (189,77 miliardy eur) po tom, ako v roku 2022 dosiahol 185 miliárd USD.

Výsledkom zvýšeného čínskeho exportu je nielen hromadenie kontajnerov v Rusku, ale tiež kolaps na sekundárnom trhu s kontajnermi v Moskve, ktoré tam teraz stoja oveľa menej ako inde vo svete. Priemerná cena použitého bežného kontajnera klesla tento týždeň v Moskve na 580 USD zo 4175 USD vo februári 2022, podľa údajov spoločnosti Container xChange. A cena nových kontajnerov sa znížila na 1450 USD zo 4309 USD pred ruskou inváziou na Ukrajinu.

Obchod medzi týmito dvoma krajinami vyskočil za prvých sedem mesiacov tohto roka o 37 % na 134,1 miliardy USD, uviedol Container xChange s odvolaním sa na čínske colné údaje.

Čínsky export do Ruska vzrástol o 73 % na približne 62,54 miliardy USD, zatiaľ čo dovoz z Ruska do Číny, a to najmä energií, sa zvýšil o 15 % na 71,6 miliardy USD.

Začiatkom tohto mesiaca Kiel Trade Indicator ukázal, že aktivita v ruských prístavoch sa obnovila takmer na predvojnovú úroveň. A nové dohody signalizujú, že bilaterálne obchodné väzby sa ešte zintenzívnia.

(1 EUR = 1,0539 USD)