Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

V severnejších okresoch budú podľa ministra zrejme výnosy úrody vyššie

minister a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek, vpravo súkromník Štefan Bačišin na poli s ozimnou pšenicou. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ľubomír Jahnátek konštatoval, že vzhľadom na očakávané výnosy sa dá predpokladať, že v Európe i u nás budú stúpať ceny potravinárskych komodít.

Šarišské Michaľany 20.júla (TASR) – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek dnes v rámci žatevného výjazdu navštívil severné okresy Slovenska. Spolu s predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milanom Semančíkom sa zaujímali o úrodu obilnín.

V Šarišských Michaľanoch, okres Sabinov, sa stretli s majiteľom farmy Agrobain Štefanom Bačišinom, ktorý je súkromne hospodáriacim roľníkom už 20 rokov a informovali sa o očakávaných výnosoch.

"Potvrdzujú sa tie naše predpoklady, že nízka výnosnosť nebude na celom Slovensku rovnaká, ale čím pôjdeme severnejšie, budú úrody trošku vyššie. Čiže najviac postihnutý suchom bol ten juh. Ale aj tieto parcely dostali zabrať jarnými mrazmi hlavne v repke," konštatoval minister pôdohospodárstva.

Semančík doplnil, že k 16. júlu na Slovensku pozbieraných 50 percent plôch husto siatych obilovín.

"Čo sa týka hektárových výnosov, výrazne zaostávame za minulým rokom, prepad produkcie u pšenice je zhruba 29%, u jačmeňa 21% a u repky zhruba 29%," zhrnul priebežné výsledky úrody Semančík. Zdôraznil, že najmä na juhozápadnom Slovensku, boli vraj výpadky úrody v rozmedzí od 40 – 60%.

Podľa Semančíka porasty, ktoré si dnes prezreli na Liptove a Šariši, vyzerajú podstatne lepšie.

"V Prešovskom kraji začalo žatvu päť okresov. Tie výsledky, najmä z okresov Vranov a Humenné potvrdzujú, že medziročne sú lepšie ako to bolo v roku 2011," dodal Semančík.

Pripomenul však, že v Prešovskom kraji sa obilniny pestujú na výmere 48.000 ha a napríklad len v Nitrianskom kraji je to 190.000 ha. Semančík preto neočakáva, že by lepšie výnosy na severe Slovenska zásadne ovplyvnili celoslovenský priemer.

Majiteľ farmy Agrobain ešte so zberom pšenice nezačal, pretože musí čakať na lepšie počasie, zatiaľ je však spokojný.

Pole s ozimnou pšenicou
Foto: TASR/Milan Kapusta
"Som až prekvapený nakoľko jarné obdobie bolo veľmi suché. Pšenica aj napriek tomu dobre odnožila a tak ako vyzerá teraz, to je radosť sa pozerať. Pšenica si myslím bude veľmi kvalitná," predpokladá farmár. Žatvu chce začať čo najskôr, lebo si uvedomuje, že každý ďalší dážď by úrodu výrazne poškodil. Problémy vraj robí aj množstvo vysokej zveri.

Bačišin sa venuje rastlinnej prvovýrobe a v južnej časti sabinovského okresu obhospodaruje 221 hektárov ornej pôdy, pričom zhruba na 100 ha pestuje obilniny a na 116 ha olejniny. Na svojej farme zamestnáva dvoch pracovníkov.

Tu bude player


Jahnátek konštatoval, že vzhľadom na očakávané výnosy sa dá predpokladať, že v Európe i u nás budú stúpať ceny potravinárskych komodít. Podľa neho sa však žatva ešte neskončila a zatiaľ teda nie je namieste, že niektorí predajcovia už hovoria o možnom výraznom zvýšení cien.

V rámci výjazdu dnes minister navštívil aj poľnohospodársku firmu AGRIA Liptovský Ondrej, a. s. a vo Veľkom Šariši absolvuje stretnutie so zástupcami prvovýrobcov z východného Slovenska.