Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V. SIROTKA: Daňové licencie by živnostníkom uľahčili podnikanie

Vladimír Sirotka Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenská asociácia malých a stredných podnikov (SAMP) sa snaží aj naďalej presadiť živnostenské licencie.

Bratislava 26. mája (TASR) - Slovenská asociácia malých a stredných podnikov (SAMP) sa snaží aj naďalej presadiť živnostenské licencie, čím by sa, ako vysvetlil jej šéf Vladimír Sirotka, jednou platbou zabezpečilo splnenie daňových aj odvodových povinností, čo by živnostníkov zbavilo povinnosti viesť účtovníctvo.

"Kúpia si živnosť a podnikali by s tým, že by sa sledovala hranica, do ktorej by licencia platila. Navrhujeme ju na úrovni 49.790 eur, čo je v súčasnosti hranica príjmu pre platiteľov DPH," priblížil šéf SAMP na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní smenu v Bratislave.

SAMP víta krok vládneho Smeru-SD, aby sa daň z pridanej hodnoty (DPH) platila až po uskutočnení transakcií. "Presadzujeme to už niekoľko rokov, aby podnikatelia platili DPH potom, čo dostanú peniaze za tovar alebo službu. Rovnako sa to týka aj vrátenia zaplatenej DPH, ktoré by si mali mať možnosť uplatniť až potom, keď za tovar alebo služby zaplatia," povedal Sirotka. Navrhujú všeobecne zaviesť platby DPH bez určenia hraníc.

SAMP chce napraviť aj deformáciu v poskytovaní kvalifikácií úradmi práce, keď sa z nezamestnaných nekvalifikovaných ľudí stávajú v rámci rekvalifikačných kurzov podnikatelia v oblastiach kvalifikovaných, akým je napríklad vedenie účtovníctva či podnikanie v oblasti stavebníctva.

"Deformuje to trh, a preto sme sa rozhodli v spolupráci s Ekonomickou univerzitou Bratislava zriadiť akreditačné stredisko, ktoré by týmto nezamestnaným zabezpečilo primerané vzdelanie," povedal Sirotka. SAMP chce v spolupráci s klubom absolventov a študentov Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy založiť aj start-up, v ktorom bude pomáhať zorientovať sa v aktuálnych podmienkach podnikania. Navrhuje tiež rozšíriť použitie alternatívnych zdrojov energií aj na malé podniky, nielen na domácnosti.