Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V. SIROTKA: Sme za 13. plat, ale o náklady sa chceme podeliť s vládou

Vladimír Sirotka Foto: TASR/Martin Baumann

Koaličné strany chcú meniť Zákonník práce a zaviesť aj povinný 13. plat. Zámer sa dá realizovať - povedal prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov Vladimír Sirotka.

Bratislava 19. mája 2017 (TABLET.TV) - Malé a stredné podniky majú 72% podiel na trhu práce a podľa Sirotku podporujú, aby ľudia viac zarábali a dostali viac peňazí v čistom. „Pre malé a stredné podniky, ktoré poskytujú stravovacie, remeselné služby, či stavebné činnosti, je výhodné, ak majú občania viac peňazí na spotrebu,“ vysvetlil Sirotka s tým, že väčšina podnikov združená v asociácii podporuje zavedenie 13. platu.




„Sme za to, aby zamestnanci dostali viac peňazí, no nemali by sme náklady znášať len my. Mali by sme sa o ne podeliť s vládou, najmä z hľadiska odvodov,“ zdôraznil Sirotka, ktorý uviedol ako príklad reštaurácie alebo zariadenia cestovného ruchu, otvorené takmer nepretržite. „Pokiaľ by sa zaviedol 13. plat a aj sa zvýšili príplatky za prácu cez víkend, v noci a počas štátneho sviatku, znamenalo by to rast miezd v priemere o 8-9%, a to môže byť značná záťaž pre podnikateľov,“ uviedol Sirotka.

Na to, aby mali zamestnanci vyššie čisté mzdy, nie je nutné ich len nominálne zvyšovať, stačí prehodnotiť niektoré odvody, ktoré sa málo využívajú, no premietajú sa do platov. „V súčasnosti dostáva zamestnanec po odpočítaní všetkých odvodov a nákladov 52-54% z ceny práce. Je to vysoké zaťaženie, keď zamestnanec prakticky o polovicu z ceny práce príde. Dá sa to upraviť na 65-70% v prospech zamestnanca bez toho, aby sa mu zvyšovala mzda, pritom v čistom by dostával viac. Rast ekonomiky a produktivity práce to umožňuje,“ dodal Sirotka.