Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

V SLOTEX Fashion založili odbory, zamestnancom meškajú výplaty

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Firma s talianskou majetkovou účasťou so sídlom vo Vranove nad Topľou údajne dlhuje svojim zamestnancom mzdy za mesiac jún a júl.

Vranov nad Topľou 8. augusta (TASR) - V textilnej továrni SLOTEX Fashion, s. r. o., so sídlom vo Vranove nad Topľou dnes došlo k založeniu odborovej organizácie. Zamestnancov firmy s talianskou majetkovou účasťou trápia meškajúce výplaty.

"Vo firme SLOTEX Fashion bola dnes založená odborová organizácia s príslušnosťou k Odborovému zväzu (OZ) KOVO ako reakcia na pomery, ktoré sa vyskytujú u spomínaného zamestnávateľa. Ide predovšetkým o nepravidelné vyplácanie miezd a zadržiavanie platov," uviedol pre TASR člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.

Firma údajne dlhuje svojim zamestnancom mzdy za mesiac jún a júl, "aj keď je treba povedať, že júlová výplata je ešte v dobe splatnosti do konca augusta," poznamenal zástupca odborov.

Platy v areáli bývalej Slovenky, kde pracuje momentálne približne 180 žien, sú pritom podľa Balicových slov dosť nízke. "Podľa informácií, ktoré mám, ide o zárobok na úrovni 330, 340 eur mesačne v hrubom. Zamestnanci tak majú problém ušetriť si a preklenúť nepriaznivé obdobia."

Balica ďalej informoval, že na budúci týždeň po zaregistrovaní odborovej organizácie plánuje OZ KOVO odštartovať rokovanie s vedením SLOTEXU, ktoré budú zamerané na riešenie vzniknutej situácie.

"Pôjdeme štandardným spôsobom: rokovanie so zamestnávateľom, informovanie verejnosti a zamestnancov o celej záležitosti, pričom nevylučujeme ani podania na inšpektorát práce či kriminálnu políciu. Nevyplatenie mzdy sa kvalifikuje ako trestný čin," zdôraznil člen predsedníctva OZ KOVO.

TASR sa dnes pokúsila získať stanovisko o aktuálnej situácii aj od zamestnávateľa. Mobilné telefóny spoločnosti však aj po opakovaných volaniach nikto nedvíhal.