Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V slovenskom priemysle akútne chýbajú technické profesie

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Automobilové firmy i zbrojári vidia šancu, ako to zmeniť v duálnom vzdelávaní, ktoré má zabezpečiť plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce.

Bratislava 26. decembra (TASR)- Napriek dvojcifernej miere nezamestnanosti firmy, ktoré prichádzajú na Slovensko alebo chcú rozšíriť výrobu, pociťujú nedostatok technických pracovníkov. Podľa Združenia automobilového priemyslu (ZAP) SR producenti automobilov avizujú akútny nedostatok odborníkov vo viacerých odboroch, ako je mechanik nastavovač, mechanik strojov a zariadení, programátor obrábacích strojov a zariadení, obrábač kovov a ďalších.

Podobné problémy majú aj firmy v zbrojárskom priemysle. "Dramaticky pociťujeme nedostatok kvalifikovaných technických odborníkov. Ide najmä o obsluhu CNC strojov, technológov či kvalifikovaných pracovníkov do odboru riadenia kvality," povedal pre TASR Lubomír Kovařík, generálny riaditeľ Českej zbrojovky (CZ) Uherský Brod, ktorá je spoluvlastníkom zbrojárskej firmy CZ SK v Novákoch.

Automobilové firmy i zbrojári vidia šancu, ako to zmeniť v duálnom vzdelávaní, ktoré má zabezpečiť plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. Do školskej praxe sa dostalo od 1. septembra. "Máme záujem o duálne vzdelávanie. Podobný model sa snažíme zaviesť v Českej republike. Máme strednú odbornú školu, ktorá nám pomáha vychovávať našich budúcich zamestnancov. Naše zámery na Slovensku sú dlhodobé, preto by sme radi takýto model vytvorili aj tam," dodal Kovařík.

Podľa informácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR sa do systému duálneho vzdelávania pre tento školský rok prihlásilo celkovo 422 stredoškolákov a 89 firiem. Najviac žiakov je v odboroch strojárstvo a ostatná kovospracúvacia výroba a elektrotechnika. Do systému duálneho vzdelávania sa chcú zapojiť aj ďalší zamestnávatelia.

Žiadosť o vstup do systému pre školský rok 2016/2017 podalo 262 nových firiem. Podľa ministra školstva Juraja Draxlera ide o významných hráčov z oblasti obchodu, cestovného ruchu, automotive, strojárstva, hutníctva či služieb. Od nového školského roka by mohlo byť v systéme približne 3000 žiakov stredných odborných škôl.