Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Sofii rokujú predstavitelia kontrolných úradov 19 krajín EÚ

Na snímke predseda NKÚ SR Karol Mitrík (druhý zľava). Foto: NKÚ

Bulharské predsedníctvo v Rade Európskej únie sa nesie v znamení bezpapierových rokovaní.

Sofia 15. mája (TASR/TERAZ.sk) - Na rokovaní v bulharskej metropole Sofia sa v utorok zišli predstavitelia najvyšších národných autorít v oblasti externej kontroly z takmer 20 krajín EÚ a Európskeho dvora audítorov. Nosnou témou rokovania je otázka zvyšovania transparentnosti a zodpovednosti vo verejnom sektore. TASR o tom informoval Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ SR).

Predseda NKÚ SR Karol Mitrík diskutoval so svojím bulharským kolegom Cvetanom Cvetkovom aj o skúsenostiach slovenských kontrolórov pri kontrole slovenského predsedníctva v Rade EÚ (1. júla - decembra 2016). "Základom je priebežná kontrola napĺňania nosných akcií v rámci dotknutých ministerstiev, ale aj kontrola vynakladania verejných, európskych financií na organizáciu jednotlivých podujatí," zdôraznil Karol Mitrík, pričom strategickú rolu musia v tejto téme zohrávať vnútorné kontrolné mechanizmy. "Národné kontrolné úrady majú za úlohu následne preveriť, ako fungovala vnútorná kontrola, ako boli identifikované riziká a ako na ne reagovali zodpovední," dodáva predseda slovenského kontrolného úradu.

Slovenská republika v rámci predsedníctva ušetrila viac ako 20 z rozpočtovaných 73 miliónov eur, avšak pri obstarávaní tovarov a služieb identifikovali kontrolóri niekoľko pochybení poukazujúcich na nedostatočnú transparentnosť procesov.

Systémovým nedostatkom bola absencia vnútornej kontroly, keď nielen na rezorte zahraničných vecí, ale ani na iných ministerstvách neboli vykonané cielené kontroly zamerané na prípravu podujatí, na otázku hospodárnosti použitia národných i európskych zdrojov. Bulharsko predsedá Rade EÚ v prvom polroku 2018, pričom na medzinárodnej konferencii kontrolných úradov sa zúčastňujú kontrolóri z 19 krajín Únie a Európskeho dvora audítorov.

Bulharské predsedníctvo v Rade Európskej únie sa nesie v znamení bezpapierových rokovaní. Všetky oficiálne dokumenty sú tak účastníkom k dispozícii len v elektronickej podobe.