Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

V SR je zozberaných približne 40 % osevných plôch hustosiatych obilnín

Žatva sa už úplne skončila na juhozápadnom Slovensku, ale tiež na juhu stredného i východného Slovenska.

Bratislava 17. júla (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podľa slov jej tlačového hovorcu Stanislava Nemca nemá ešte zosumarizované najčerstvejšie žatevné údaje, ale predpokladá, že v SR je v súčasnosti zozbieraných približne 40 % osevných plôch hustosiatych obilnín.

"Žatva je vo finiši alebo sa už úplne skončila na juhozápadnom Slovensku, ale tiež na juhu stredného i východného Slovenska. Čaká teda ešte strednú a severnú časť krajiny," priblížil pre TASR Nemec.

Doterajšie výpadky sú podľa neho ale dosť hrozivé, pretože práve produkčné regióny, ktoré už žatvu ukončili, vykazujú oproti minulému roku takmer 30-% pokles produkcie.

"Dúfame, že počasie sa umúdri a umožní plynulý priebeh zberových prác v tých regiónoch, kde ešte na žatvu len čakajú, a že to pomôže aspoň čiastočne vylepšiť celkové tohtoročné bilancie," podčiarkol.

"Okrem toho, ak by boli dažde intenzívne, prakticky všade tam, kde so zberom obilia ešte len začnú, by prípadný pokles kvality potravinárskych zrnín znamenal aj nižšiu mieru ich speňažovania. Z doteraz získaných informácií predpokladáme, že medziročný pokles obilnej produkcie by mohol dosiahnuť približne 20 až 25 %. Viac však budeme vedieť až po sumarizácii ďalších žatevných monitoringov," dodal.