Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V SR máme nedostatok vodičov cestnej a nákladnej dopravy

Ilustračná foto Foto: TASR

Našim dopravcom odoberajú vodičov zahraniční dopravcovia.

Bratislava 20. decembra (TABLET.TV) - Slovenskí dopravcovia už tiež pocítili nedostatok kvalifikovaných vodičov v cestnej doprave a tento stav sa bude podľa prognóz každým rokom zhoršovať. Na trhu chýba vyše 1200 vodičov nákladných automobilov a autobusov.

Našim dopravcom by mohli pomôcť vodiči z tretích krajín, ako napríklad Rusko, Bielorusko, Ukrajina alebo Srbsko, pretože tí majú záujem o zamestnanie v krajinách Európskej únie, a teda aj na Slovensku. Veľkou prekážkou na Slovensku je však na rozdiel od okolitých štátov zdĺhavý a byrokratický proces, ktorý neraz trvá aj pol roka. V Poľsku to napríklad trvá niekoľko týždňov.

Zahraniční dopravcovia nemusia platiť odvody za zamestnancov. Slovenskí vodiči pracujúci na živnosť u takéhoto zahraničného dopravcu porušujú naše zákony, pretože nemajú licenciu, alebo povolenie na výkon prevádzkovateľa cestnej dopravy. Podľa zákona o cestnej doprave im na takéto podnikanie nestačí živnostenské oprávnenie.

Okrem zvýšenia povinného zákonného poistenia vozidiel od nového roka, vysokého daňovo-odvodového zaťaženia a výšky mýtnych poplatkov, brzdí rozvoj podnikania v cestnej doprave aj nedostatok kvalifikovaných vodičov. Združenie ČESMAD Slovakia, ktoré zastupuje takmer 900 slovenských dopravcov, chce celú problematiku riešiť s ministerstvom dopravy a takisto s rezortom práce.