Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V súťažiach ZSSK na nákup nových vlakov za 237 mil. eur sú námietky

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nákup všetkých vlakov má byť spolufinancovaný z eurofondov.

Bratislava 1. marca (TASR) - V dvoch súťažiach Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) na nákup nových elektrických a dieselmotorových vlakov za celkovú predpokladanú cenu 237 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) sú námietky. Rozhodnúť o nich musí teraz Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

"Úrad k obom súťažiam eviduje námietky, pričom v jednom prípade sa už začalo aj konanie o námietkach," priblížil pre TASR hovorca ÚVO Ján Mažgút. Úrad bude podľa jeho slov postupovať v týchto prípadoch štandardne v zmysle zákona o verejnom obstarávaní.

Štátny osobný dopravca ZSSK vyhlasoval súťaže na nové vlaky v minulom roku. V prípade nákupu dieselmotorových jednotiek firma odhaduje cenu vo výške 77 miliónov eur bez DPH. Nové vlaky by mali jazdiť po tratiach v Banskobystrickom kraji.

ZSSK chce nakúpiť sedem jednotiek minimálne so 160 miestami na sedenie a jednu najmenej so 110 sedadlami. V rámci zákazky je aj možnosť uplatnenia si opcie na ďalších 13 jednotiek minimálne so 110 miestami na sedenie.

Druhá súťaž na nákup elektrických jednotiek má predpokladanú cenu vo výške 160 miliónov eur bez DPH. Ide o dodávku 25 vlakov, ktoré budú mať domovskú stanicu v Žiline. Jednotky by mali jazdiť prioritne na tratiach Žilina – Trenčín, Žilina – Čadca a Žilina - Liptovský Mikuláš.

ZSSK chce najprv nakúpiť desať jednotiek, z toho osem kusov bude mať minimálne 220 miest na sedenie a dva kusy budú s možnosťou usadenia 300 cestujúcich. Súčasťou zákazky je však aj možnosť uplatnenia si opcie na dodanie ďalších vlakov, maximálne do sumy 160 miliónov eur. Malo by ísť o päť kusov jednotiek s 220 miestami na sedenie a 10 kusov s 300 miestami na sedenie.

Nákup všetkých vlakov má byť spolufinancovaný z eurofondov.