Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Taliansku zhabali viac ako 90.000 vajec kontaminovaných pesticídmi

Na archívnej snímke vajíčko holandského pôvodu, ktoré je kontaminované pesticídom Fipronil. Foto: TASR/AP

Podľa policajtov kontaminácia mohla byť aj náhodná alebo mohla byť aj následkom nelegálnej prítomnosti fipronilu v potrave pre kurence.

Rím 23. augusta (TASR) - Viac ako 90.000 vajec kontaminovaných pesticídom fipronil zhabala polícia v Taliansku. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Približne 6000 vajec našli u výrobcu pri Ancone, zatiaľ čo 85.000 vajec - vrátane 32.000 vajec, ktoré mali byť použité ako potrava pre zvieratá - lokalizovali u iného výrobcu vo Viterbe, severne od Ríma.

Policajná akcia nasledovala po pondelkovom oznámení talianskeho ministerstva zdravotníctva o tom, že testovali 114 vzoriek vajec a v dvoch našli pesticíd.

Zástupcovia policajného oddelenia pre bezpečnosť potravín dnes na tlačovej konferencii uviedli, že vyšetrujú príčinu kontaminácie. Mohla byť aj "náhodná" alebo mohla byť aj následkom nelegálnej prítomnosti fipronilu v potrave pre kurence.

Fipronil, bežnú zložku veterinárnych produktov na zbavovanie sa bĺch, vší a kliešťov u zvierat, legislatíva Európskej únie zakazuje používať u zvierat určených na konzumáciu.

Taliansko patrí medzi viac ako desať európskych krajín postihnutých týmto kontaminačným škandálom, ktorý poukázal na zložitosť reťazcov potravinových dodávok na kontinente, dodáva agentúra DPA.