Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Trenčianskych Tepliciach zrevitalizujú prestarnutý 300-ročný park

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Občianske združenie Ifigénia (mesto Trenčianske Teplice, Kúpele Trenčianske Teplice, Kursalón) chce zo štrukturálnych fondov do obnovy takmer 300-ročného parku investovať okolo päť miliónov eur.

Trenčianske Teplice 13. septembra (TASR) – V Trenčianskych Tepliciach chcú počas najbližších siedmich rokov zrevitalizovať osemhektárový Kúpeľný park. Občianske združenie Ifigénia (mesto Trenčianske Teplice, Kúpele Trenčianske Teplice, Kursalón) chce zo štrukturálnych fondov do obnovy takmer 300-ročného parku investovať okolo päť miliónov eur.

Podľa krajinnej architektky Evy Wernerovej je stav parku kalamitný a niekoľko desaťročí sa nerobili žiadne zásahy do porastových štruktúr. „Nikto sa nezaoberal generačnou obnovou drevín. My sme našli park v prestarnutom stave, dreviny boli často vo veku 100 až 200 rokov. Tam už nastáva silné napadnutie chorobami a škodcami, veľmi časté boli poškodenia korún z pohľadu stability. Väčšina stromov v parku je stredne až ťažko poškodená,“ skonštatovala Wernerová.

Ako dodala, kompletne chcú vymeniť takmer 200 kalamitných stromov, nahradia ich okrem tradičných aj exotické dreviny, ktoré patria do parkového prostredia. Súčasťou výmeny drevín budú aj kríky, ktoré v parku v minulosti boli a úplne sa stratili. „Vďaka tieňu a vlhku v parku sa tu už kvitnúce kríky v podstate nevyskytujú. Stromy akútne ohrozujúce bezpečnosť sa už z parku odstránili. V ďalších dvoch etapách sa postupne odstránia ďalšie poškodené stromy tak, ako budú nahradzované novými stromami,“ doplnila architektka s tým, že v rámci revitalizácie parku vysadia 207 stromov, z nich polovica ihličnanov, ale aj lipy, jasene a duby.

Podľa generálneho riaditeľa Kúpeľov Trenčianske Teplice Michala Vojtáša park založili v roku 1725 a odjakživa bol obľúbeným vychádzkovým miestom pre kúpeľných hostí i návštevníkov. Majiteľom parku sú Kúpele Trenčianske Teplice. „Park je národnou kultúrnou pamiatkou. Rovnaký účel ako v minulosti plní aj dnes a pevne verím, že bude plniť aj v budúcnosti. Našou snahou bolo a je postarať sa o bezpečnosť návštevníkov parku. Som rád, že po rokoch sa našiel nejaký model, kde by sme vedeli na parku participovať viacerí. Pretože momentálne náklady na údržbu parku znášame my, ale profitujú na tom všetci ostatní,“ skonštatoval riaditeľ s tým, že ročná údržba parku stojí kúpele rádovo desiatky tisíc eur.

Cieľom občianskeho združenia je podľa primátora Trenčianskych Teplíc Štefana Škultétyho pripraviť projekt revitalizácie a získanie externých finančných zdrojov. „Mesto cítilo určitý záväzok, pretože to je verejný priestor, preto to vyústilo do založenia občianskeho združenia. Momentálne rozbiehame projekt na územné konanie, aby sme v čase vyhlásenia výzvy boli pripravení,“ uzavrel Škultéty.