Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V USA našlo v júli prácu vyše 200 000 ľudí, nezamestnanosť však stúpa

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Miera nezamestnanosti v USA pritom v júli vzrástla na 6,2 % z júnových 6,1 %, keďže si viac Američanov začalo hľadať prácu.

Washington 1. augusta (TASR) - Americká ekonomika v júli opäť vytvorila viac než 200.000 nových pracovných miest, už šiesty mesiac po sebe. To je najdlhšie obdobie od roku 1997, keď firmy v USA prijali mesačne vyše 200.000 nových ľudí. No aj napriek tomu miera nezamestnanosti v júli vzrástla, pretože si viac Američanov začalo aktívne hľadať prácu. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že v minulom mesiaci vzniklo v ekonomike celkovo 209.000 nových pracovných miest. To je menej ako v júni, keď firmy v USA vytvorili 298.000 nových pracovných príležitostí. Aj ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, očakávali, že v júli pribudne v USA viac pracovných miest, v priemere 230.000.

Miera nezamestnanosti v USA pritom v júli vzrástla na 6,2 % z júnových 6,1 %, keďže si viac Američanov začalo hľadať prácu. Úrady v USA totiž evidujú ako nezamestnaných len tých obyvateľov, ktorí sa u nich dobrovoľne zaregistrujú a aktívne sa uchádzajú o prácu.

Štatistiky tiež ukázali, že priemerný mesačný prírastok nových pracovných miest za uplynulého polroka, teda od začiatku februára do konca júla, dosiahol 244.000, čo je najlepší priemer za osem rokov.