Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

V USA sa začala vianočná nákupná sezóna

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Nakupovanie cez internet oproti minulým rokom prudko vzrástlo.

New York 27. novembra (TASR) - V Spojených štátoch sa dnes začala vianočná nákupná sezóna. Obchodníci už tradične v piatok po Dni vďakyvzdania, ktorý sa nazýva Black Friday (Čierny piatok), lákajú zákazníkov na akcie a zľavy. Američania majú totiž vďaka sviatku predlžený víkend a mnohí tento čas využívajú na nákupy, konštatujú agentúry Reuters a AP.

Aj dnes sa obchody v celej krajine otvorili už v skorých ranných hodinách. Niektoré začali dokonca ponúkať zľavy už vo štvrtok (26.11.) večer, čo niektorí Američania kritizovali a označili za "narušenie osláv".

Podľa prvých odhadov predaj v tzv. kamenných obchodoch je zatiaľ slabší ako po minulé roky. Zato nakupovanie cez internet prudko vzrástlo.

Prieskum americkej federácie maloobchodníkov ukázal, že predĺžený víkend plánuje využiť na nákupy, či už v obchodoch alebo cez internet, zhruba 135,8 milióna ľudí. Na porovnanie, vlani to bolo 134 miliónov Američanov, ktorí utratili cez sviatočný víkend 50,9 miliardy USD (47,96 miliardy eur). Federácia zároveň predpovedá, že tempo rastu tržieb bude tento víkend o niečo miernejšie ako vlani a dosiahne zhruba 3,7 %, zatiaľ čo minulý rok stúpol maloobchodníckom obrat o 4,1 %. Dôvodom je stagnácia platov.

Vianočná nákupná sezóna je pre mnohých amerických obchodníkov najdôležitejšou časťou roka, keďže v tomto období od konca novembra do konca decembra vygenerujú 20 až 40 % z celoročných tržieb.

(1 EUR = 1,0612 USD)