Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V USA vyšetrú prvú smrteľnú nehodu elektromobilu, riadil ho autopilot

Na ilustračnej snímke elektromobil Tesla Model 3 Foto: TASR/AP

K nehode došlo 7. mája na ceste pri meste Williston na Floride. Vyšetrovatelia preverujú bezpečnosť automatického systému riadenia.

Washington 1. júla (TASR) - Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky (NHTSA) vyšetruje prvú smrteľnú nehodu elektromobilu Model S spoločnosti Tesla, ktoré riadil autopilot. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

K nehode došlo 7. mája na ceste pri meste Williston na Floride. Pri kolízii elektromobilu Model S riadeného autopilotom s nákladným návesom traktora zahynul 40-ročný Joshua Brown. Ide o prvú smrteľnú nehodu v poloautomatickom vozidle, ktoré v čase kolízie riadil autopilot.

Vyšetrovatelia teraz preverujú bezpečnosť automatického systému riadenia. Všetky veľké automobilky a technologické spoločnosti ako Google a Uber už pritom pracujú na modeloch plne automatizovaných vozidiel.

Podľa vyhlásenia spoločnosti Tesla, kamery na Brownovom vozidle Model S nezaregistrovali biely bok odbočujúceho návesu, na ktorý svietilo ostré slnko. Preto nedošlo k automatickej aktivácii bŕzd. Ani Brown neprevzal kontrolu nad riadením a nedupol na brzdy, dodala Tesla.

NHTSA oznámila, že preveruje 25.000 Model S, ktoré sú vybavené autopilotom.

Podľa spoločnosti Tesla ide o prvý známy prípad smrteľnej nehody po viac ako 200 miliónoch kilometrov, ktoré jej vozidlá najazdili bez priameho ovládania človekom.




NHTSA teraz preveruje, či nebude potrebné zvolať 25.000 vozidiel na opravu prípadného bezpečnostného problému vozidla, ak bol príčinou májovej havárie.

Táto tragická nehoda by mohla aj zmariť úsilie o presadenie tejto revolučnej technológie riadenia vozidla.

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula nedávno zverejnený prieskum univerzity v Michigane, podľa ktorého dve tretiny vodičov uviedli, že sú mierne alebo veľmi znepokojení pri jazde v samoriadenom vozidle. Analytici v oblasti bezpečnosti cestnej premávky však vo štvrtok vyhlásili, že by bolo nešťastné, keby verejná mienka negatívne ovplyvnila možnosti využívania technológie, ktorá by mohla zachrániť tisícky životov ročne.