Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

V USA vzniklo v októbri iba 150.000 pracovných miest

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na porovnanie, v septembri vzniklo v Spojených štátoch po revízii smerom nadol 297.000 nových pozícií.

Washington 3. novembra (TASR) - Po septembrovej výraznej tvorbe pracovných pozícií vzniklo v októbri v Spojených štátoch omnoho menej nových pracovných miest, než sa očakávalo a miera nezamestnanosti sa zvýšila. Poukázali na to najnovšie údaje amerického ministerstva práce o vývoji na pracovnom trhu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Ministerstvo v piatok uviedlo, že v USA vzniklo v októbri mimo poľnohospodárstva 150.000 nových pracovných miest. Výsledky tak výrazne zaostali za odhadmi analytikov, ktorí počítali s vytvorením približne 180.000 nových pracovných pozícií.

Na porovnanie, v septembri vzniklo v Spojených štátoch po revízii smerom nadol 297.000 nových pozícií. Predbežný odhad za september zo začiatku októbra poukazoval na vytvorenie 336.000 miest.

Zároveň sa v októbri mierne zmenila miera nezamestnanosti. Oproti septembru sa zvýšila o 0,1 percentuálneho bodu na 3,9 %. Aj v tomto prípade boli údaje horšie, než očakávali analytici. Tí počítali so zotrvaním nezamestnanosti na septembrovej úrovni.

Pod slabšiu tvorbu nových pracovných miest sa čiastočne podpísali štrajky v amerických automobilkách. Práve vo výrobnom sektore zaniklo v októbri 35.000 pracovných miest, zatiaľ čo v septembri sa ich v tomto sektore 14.000 vytvorilo. Štrajky sa však medzitým ukončili, čo signalizuje lepšie údaje o tvorbe pracovných pozícií za november.