Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V USA vzniklo viac nových pracovných miest, než sa čakalo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Priemerná hodinová mzda v USA vzrástla v januári medziročne o 2,9 % po nahor revidovanom decembrovom raste o 2,7 %.

Washington 2. februára (TASR) - V Spojených štátoch vzniklo v januári 200.000 nových pracovných miest, čo je viac, než sa očakávalo. Miera nezamestnanosti zároveň zotrvala na úrovni z predchádzajúceho mesiaca, čo znamená, že tesne nad 4 % sa udržuje už štyri mesiace v rade. Na druhej strane, mzdy sa zvýšili najrýchlejším tempom za viac než osem rokov.

Americké ministerstvo práce v piatok oznámilo zvýšenie počtu nových pracovných pozícií za január o 200.000 po nahor revidovanom decembrovom raste o 160.000. Analytici očakávali rast počtu nových pracovných miest o 180.000 po pôvodne uvádzanom decembrovom raste o 148.000.

Ministerstvo zároveň uviedlo, že miera nezamestnanosti dosiahla opäť 4,1 %. Udržala sa tak na úrovni zaznamenanej v predchádzajúcich troch mesiacoch a zároveň najnižšej od roku 2000.

Na druhej strane, rast platov sa zrýchlil a dosiahol najvyššie tempo za viac než osem rokov. Priemerná hodinová mzda v USA vzrástla v januári medziročne o 2,9 % po nahor revidovanom decembrovom raste o 2,7 %. To je najvyšší rast od júna 2009.

Rast platov signalizuje, že firmy stále viac súperia o nových zamestnancov. K rastu platov prispela daňová reforma a čiastočne aj zvýšenie minimálnej mzdy v 18 štátoch USA. Podľa ekonómov takýto vývoj zvyšuje šance, že americká centrálna banka bude úrokové sadzby zvyšovať rýchlejšie, než sa pôvodne očakávalo.