Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

V závode Kia Slovakia maturovalo desať študentov duálneho vzdelávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Potočka boli všetci z odboru Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení zo Spojenej školy v Martine.

Teplička nad Váhom 23. mája (TASR) – Praktické maturitné skúšky vo výrobnom závode automobilky Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom minulý týždeň úspešne absolvovalo desať študentov. Podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Potočka boli všetci z odboru Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení zo Spojenej školy v Martine.

Doplnil, že prvý deň maturitných skúšok študenti demonštrovali vo Vzdelávacom stredisku Kia Slovakia v Gbeľanoch znalosti prostredníctvom riešenia praktických úloh na CNC miniatúrach fréz alebo sústruhov. "Druhý deň mali za úlohu priamo vo výrobných priestoroch motorárne vysvetľovať procesy na linke kľuky motora. Dostali tak príležitosť prezentovať svoje schopnosti pri obsluhe a nastavení reálnych výrobných zariadení," uviedol.

"Motoráreň 1 a linka kľukového hriadeľa sú ideálnym miestom konania praktickej časti maturity študentov duálneho vzdelávania. Ponúkajú široké spektrum činností na frézach, sústruhoch a vyvrtávačkách, na ktorých študenti demonštrujú riadny výrobný proces," priblížil vedúci motorárne Juraj Kajánek.

Podľa hovorcu majú úspešní študenti garantované pracovné miesto v automobilke, viacerí z nich plánujú pokračovať v štúdiu na univerzite. "Vzdelávacie stredisko a jeho učebne poskytujú študentom jedinečnú príležitosť rozvíjať sa nielen v odbore Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. Ale aj v iných odboroch v rámci duálneho vzdelávania, ktorého je Kia Slovakia súčasťou. Automobilka spolupracuje so strednými školami zo Žiliny, Martina a Kysuckého Nového Mesta," dodal.

Kia Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Corporation v Európe. Závod vybudovali v rokoch 2004 až 2006, výrobu automobilov a motorov spustili v decembri 2006. Kia Slovakia zamestnáva 3700 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych verziách - Ceed, Sportswagon, ProCeed a XCeed. Druhým modelom je športovo-úžitkový Kia Sportage. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 opustili brány závodu už viac ako štyri milióny vozidiel a vyše šesť miliónov motorov.