Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Väčšina cudzincov na britskom pracovnom trhu je z EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Presnejšie, podiel cudzincov na britskom pracovnom trhu dosiahol 11 %, z toho 7 % predstavujú občania EÚ a 4 % cudzinci z krajín mimo európskeho bloku.

Londýn 19. apríla (TASR) - Britský výrobný sektor, maloobchod aj firmy v pohostinstve patria medzi potenciálne najzraniteľnejšie odvetvia z hľadiska obmedzenia prílevu migrantov z Európskej únie (EÚ) po brexite. Vyplýva to z údajov britského štatistického úradu ONS.

Britská premiérka Theresa Mayová medzitým oznámila, že plánuje v júni predčasné parlamentné voľby. To prinesie posun rokovaní o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ až na obdobie po voľbách. Mayová si zvolila za prioritu na rokovaniach o podmienkach brexitu kontrolu migrácie.

Podľa štatistík väčšina zahraničných pracovníkov v britských firmách pochádza práve z krajín EÚ. Presnejšie, podiel cudzincov na britskom pracovnom trhu dosiahol 11 %, z toho 7 % predstavujú občania EÚ a 4 % cudzinci z krajín mimo európskeho bloku.

Mnohí Východoeurópania, najmä zo štátov ako Bulharsko a Rumunsko, sú totiž ochotní pracovať dlhšie a za nižšie mzdy. Tento fakt čiastočne odráža ich veľký počet na menej kvalifikovaných miestach, skonštatoval ONS.

Personálne agentúry zároveň uverejnili informáciu, že vyše 25 % britských zamestnávateľov už zaznamenalo úbytok žiadostí o prácu od občanov EÚ po vlaňajšom júnovom referende o brexite.