Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Väčšina Francúzov podporuje daň pre bohatých

Francois Hollande Foto: TASR/AP

Kandidát socialistov na prezidenta Francois Hollande navrhuje zvýšiť daňovú sadzbu pre tých, ktorí zarábajú vyše 1 milión eur ročne, na 75 percent.

Paríž 4. marca (TASR) - Takmer dve tretiny Francúzov podporujú myšlienku Francoisa Hollanda zvýšiť hornú sadzbu dane pre najbohatších na 75 %. To signalizuje, že kandidát socialistov na prezidenta sa dva mesiace pred voľbou trafil do nálady voličov.

Hollande, ktorý zatiaľ vedie v predvolebných prieskumoch, vyvolal tvrdú kritiku zo strany pravice, keď v pondelok (27.2.) predstavil svoj plán zvýšiť daňovú sadzbu pre tých, ktorí zarábajú vyše 1 milión eur ročne, na 75 %. Jeho rival a súčasný prezident Nicolas Sarkozy označil jeho nápad za "znepokojujúci amaterizmus". Ekonómovia zasa varovali, že by to znamenalo najvyššiu daň v rámci krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a vyvolalo odchod bohatých Francúzov do zahraničia.

Podľa prieskumu inštitútu TNS Sofres a agentúry Mediaprism s Hollandovým návrhom súhlasí 61 % opýtaných, proti bolo 29 % a 10 % nemalo na to názor.

V súčasnosti je horná hranica dane z príjmov fyzických osôb 41 %. V prípade realizácie Hollandovho návrhu by sa to dotklo približne 3000 daňových poplatníkov a do štátnej kasy by to prinieslo 200 až 300 miliónov eur ročne.

Hollande je zatiaľ jasným favoritom budúcich prezidentských volieb. Podľa prieskumov by v druhom kole, ktoré sa má konať v máji, mohol získať až o 20 bodov viac než terajší prezident Sarkozy.