Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Väčšina Grékov chce, aby vláda dokončila rokovania s veriteľmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Gréci za najdôležitejšie považujú zotrvanie v eurozóne, v prospech jednotnej európskej meny sa vyjadrilo 65 % respondentov a iba 27 % podporuje návrat k drachme.


Atény 25. februára (TASR) - Viac než 60 % Grékov sa v najnovšom prieskume verejnej mienky vyjadrilo proti predčasným voľbám a myslia si, že súčasná vláda by mala úspešne dokončiť rokovania s veriteľmi. Opozícia v Grécku už mesiace požaduje predčasné voľby, vláda však tento nápad oficiálne odmieta.

Z prieskumu, ktorý pre grécky nedeľník To Vima vypracovala agentúra Kapa Research, ďalej vyplýva, že väčšina Grékov má obavy z budúcnosti, ak by sa rokovania s veriteľmi neuzatvorili. Až 40 % respondentov totiž verí, že plánované reformy a úsporné opatrenia budú mať pre krajinu negatívne dosahy. Len 11 % pociťuje nádej v súvislosti s opatreniami, ktoré nariadili veritelia.

Gréci za najdôležitejšie považujú zotrvanie v eurozóne, v prospech jednotnej európskej meny sa vyjadrilo 65 % respondentov a iba 27 % podporuje návrat k drachme. Takmer tri štvrtiny opýtaných (70 %) neveria, že by v tomto roku nastal grexit.