Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

MERANIE: Väčšina internetových operátorov neposkytuje sľúbenú rýchlosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zmluvné hodnoty maximálnej rýchlosti dátového prenosu v pevnej sieti splnilo zhruba 12 % pripojení, v prípade mobilných sietí išlo približne len o päť percent.

Bonn 27. marca (TASR) - Mnohí nemeckí operátori nedodržiavajú sľúbenú rýchlosť prenosu dát. Širokopásmové pripojenia vo väčšine prípadov nespĺňajú sľúbenú a propagovanú maximálnu rýchlosť. K tomuto záveru prišla Spolková sieťová agentúra po premeraní približne 160.000 pevných aj mobilných pripojení.

Zmluvné hodnoty maximálnej rýchlosti dátového prenosu v pevnej sieti splnilo zhruba 12 % pripojení, v prípade mobilných sietí išlo približne len o päť percent. "Ak operátori v budúcnosti nebudú poskytovať realistickejšie údaje, môže Spolková sieťová agentúra zakročiť proti jednotlivým spoločnostiam," povedal jej hovorca.

Najhoršie výsledky zaznamenala agentúra v pomalších pevných pripojeniach v rozsahu 8 až 18 megabitov za sekundu (Mbit/s). Oveľa lepšie dopadli pripojenia najvyššej triedy, čiže v rozpätí 200 až 500 Mbit/s. Problémy sa v tejto triede pripojenia vyskytovali najmä vo večerných hodinách, keď sa pripojil väčší počet používateľov. Z celkového hľadiska polovica zákazníkov pevného pripojenia dostala aspoň 60 % sľúbenej rýchlosti dátového prenosu.

V mobilných sieťach sú výkony oveľa horšie než v pevných. Agentúra zistila, že najmä rýchle dátové prenosy 300 Mbit/s, ktoré mnohí operátori sľubujú vo svojich reklamách, získali klienti len "veľmi výnimočne".

Bezplatnú ponuku agentúry od septembra 2015 do septembra 2016 využilo 106.000 klientov pevných sietí a takmer 54.000 mobilných klientov. Porovnanie s predchádzajúcimi štúdiami z rokov 2012 a 2013 ukázalo, že v tejto oblasti neprišlo k žiadnemu podstatnému zlepšeniu. Agentúra chce výsledky najnovšej štúdie využiť na zvýšenie tlaku na operátorov.

Hoci operátori tvrdia, že výrazné kolísanie v rýchlostiach závisí od viacerých technických aspektov, nemecká Strana zelených žiada tvrdé sankcie v prípade veľkej odchýlky od zmluvne prisľúbenej hodnoty. "Ak ani štvrtina používateľov nedostane zmluvne sľúbenú maximálnu rýchlosť, to už hraničí so systematickým podvádzaním klientov," povedala hovorkyňa parlamentnej frakcie Zelených Tabea Rössnerová.