Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Štúdia:Väčšina utečencov z Ukrajiny sa na poľskom trhu práce uplatnila

Pohľad na ruiny hotelového komplexu Sunrise Park po ruskom ostreľovaní 5. mája 2023 v ukrajinskom Záporoží. Foto: TASR/AP

Štúdia zároveň ukázala, že iba 35 % Ukrajincov vykonáva prácu zodpovedajúcu ich kvalifikácii, pričom aj tu sa prejavuje veľký rozdiel medzi predvojnovými a povojnovými migrantmi.

Varšava 17. mája (TASR) - Väčšina utečencov z Ukrajiny si v Poľsku našla prácu. Centrum východoeurópskych štúdií Varšavskej univerzity a Nadácia na podporu migrantov na trhu práce EWL v stredu zverejnili výsledky štúdie, ktorá ukázala, že 78 % Ukrajincov v Poľsku pracuje. Medzi predvojnovými ukrajinskými migrantmi je tento podiel o 12 percentuálnych bodov vyšší (83 % v porovnaní so 71 % medzi utečencami). TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Štúdia zároveň ukázala, že iba 35 % Ukrajincov vykonáva prácu zodpovedajúcu ich kvalifikácii, pričom aj tu sa prejavuje veľký rozdiel medzi predvojnovými a povojnovými migrantmi. Z tých, ktorí sa v Poľsku nachádzali pred vojnou, 42 % deklarovalo, že pracuje v súlade so svojou kvalifikáciou, zatiaľ čo medzi novopríchodzími to bolo iba 23 %.

Výskumníci predpokladajú, že migranti, ktorí plánujú v krajine zostať dlhšie, si ľahšie nájdu zodpovedajúcu prácu, keď sa zlepšia ich znalosti poľského jazyka.

Štúdia sa uskutočnila medzi 4. a 13. marcom na vzorke 500 ukrajinských občanov vo viac ako desiatke miest v celom Poľsku.