Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Ekonomika

Správkyňa reštrukturalizácie Váhostavu: Nepochybila som

Juraj Široký Foto: TASR/Martin Baumann

Reštrukturalizačná správkyňa Váhostavu Petra Gabrišová podľa Aliancie Fair-play urobila v ozdravnom pláne firmy chybu a zvýhodnila jedného veriteľa na úkor iných.

Bratislava 14. mája (TASR) - Stavebná spoločnosť Váhostav zo sféry vplyvu Juraja Širokého je blízko bankrotu, uvádza denník SME. Reštrukturalizačná správkyňa Váhostavu Petra Gabrišová totiž urobila v ozdravnom pláne firmy chybu a zvýhodnila jedného veriteľa na úkor iných. Upozornila na to Aliancia Fair-play.

Trestom za takúto chybu je podľa zákona bankrot podniku. Gábrišová je právnička, má 25 rokov a Váhostav je jej prvotina: správkyňou sa stala len dva mesiace pred začiatkom reštrukturalizácie stavebného podniku, píše denník. V pláne zvýhodnila veriteľa - Martina Buňáka zo Žiliny. "Správkyňa ho zaradila medzi veriteľov, ktorí v ozdravení dostanú viac, ako mu podľa zákona prináleží. Táto jej fatálna chyba môže snahu o ozdravenie firmy definitívne ukončiť," tvrdí Kunder.

Podľa zákona sa pri reštrukturalizácii za spriaznené osoby pokladajú všetci členovia predstavenstva a ich rodinní príslušníci, vysvetlil Kunder. Podlžnosti voči nim musia byť vybavované osobitne, a to tak, že sa im z nich vyplatí menšia časť ako iným veriteľom. "V prípade Buňáka to dopadlo inak. Bol zaradený medzi bežných veriteľov, hoci nemôže dostať toľko, čo oni," upozornil.

Denník sa prípadu venuje v článku s názvom "Váhostav je veľmi blízko krachu" na piatej strane.

Tvrdenie Aliancie Fair-play o nesprávnom zaradení jednej z pohľadávok voči Váhostavu-SK je nepravdivé. Vo svojom stanovisku to tvrdí reštrukturalizačná správkyňa stavebnej spoločnosti Petra Gabrišová.

Správkyňa však trvá na tom, že predmetná pohľadávka bola zaradená do správnej skupiny. "Všetky dokumenty preukazujúce uvedenú skutočnosť sú súčasťou súdneho spisu vedeného v danej veci," reagovala Gabrišová s tým, že zákon jej neumožňuje bližšie sa vyjadrovať k detailom reštrukturalizácie Váhostavu-SK.