Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Váhostav-SK dlhuje bankám 26,4 mil. eur a dodávateľom 92,3 mil. eur

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Túto končenú podobu dlhov Váhostavu-SK určila podľa hovorcu firmy Tomáša Halána správkyňa reštrukturalizácie.

Bratislava 7. januára (TASR) - Stavebná spoločnosť Váhostav-SK dlhuje bankám 26,4 milióna eur, pričom ide najmä o existujúce úvery. Ďalších 92,3 milióna eur predstavujú jej uznané záväzky voči dodávateľom z obchodného vzťahu.

Túto končenú podobu dlhov Váhostavu-SK určila podľa hovorcu firmy Tomáša Halána správkyňa reštrukturalizácie. Tá zosumarizovala výšku pohľadávok, ktoré si voči firme prihlásili veritelia.

Váhostav-SK je momentálne v reštrukturalizácii a aktuálne sa pripravuje jeho reštrukturalizačný plán. Ten bude musieť odobriť výbor veriteľov, ktorý bol zvolený v piatok 2. januára. Až z plánu bude jasné, v akej výške a v akom časovom horizonte budú vyplácané staré záväzky spoločnosti.

Členmi veriteľského výboru sú banky ČSOB, Slovenská sporiteľňa a Tatra banka a tiež firmy Doprastav a Lomark. Reštrukturalizáciu Váhostavu-SK povolil súd začiatkom októbra minulého roku. Jej cieľom je podľa stavbárov ozdraviť firmu a uspokojiť veriteľov vo vyššej miere ako pri konkurze, udržať pritom zamestnanosť a výrobu.

Dôvodom finančných problémov spoločnosti bola podľa Halána zrušená výstavba diaľnic formou PPP projektov (verejno-súkromných projektov). A teda strata kľúčových zákaziek, na ktoré sa firma v minulosti pripravovala.

Problematické sa stali aj diaľničné projekty na severe a východe Slovenska. Váhostav-SK ale tvrdí, že ich riadne dokončí aj napriek stratovosti spôsobenej cenami vysúťaženými na vrchole krízy.