Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

VÁHOSTAV-SK: Máme zmluvy na diaľnice za 543 miliónov, nie 1,5 miliardy

Stavba, ktorú realizuje spoločnosť Váhostav-SK, ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V dnešnom stanovisku o tom informoval hovorca firmy Tomáš Halán. Spoločnosť sa tak ohradila voči zverejneným tvrdeniam o tom, že má zazmluvnené zákazky v hodnote 1,5 miliardy eur.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Stavebná spoločnosť Váhostav-SK má v súčasnosti zazmluvnené zákazky na výstavbu šiestich diaľničných úsekov vo výške 542,8 milióna eur. V dnešnom stanovisku o tom informoval hovorca firmy Tomáš Halán.

Spoločnosť sa tak ohradila voči zverejneným tvrdeniam o tom, že má zazmluvnené zákazky v hodnote 1,5 miliardy eur. "Tieto informácie sa nezakladajú na pravde a zavádzajú verejnosť," zdôraznil Halán.

Firma podľa jeho slov prestavala a zinkasovala ku koncu februára spolu 189,3 milióna eur z budovania diaľnic. "Do konca výstavby týchto šiestich projektov prestavia ešte 353,4 miliónov eur," vyčíslil.



Spomedzi šiestich rozostavaných diaľničných úsekov, len jeden buduje Váhostav-SK sám, bez ďalšej firmy v konzorciu. Ide o úsek na diaľnici D1 z Dubnej Skaly po Turany v hodnote 137,8 milióna eur.

Na výstavbe ďalších sa podieľa spolu s ostatnými stavebnými firmami. Na prvom úseku D1 z Jánovca po Jablonov má 50-% podiel vo výške takmer 30 miliónov eur. Na úseku D3 zo Svrčinovca po Skalité je to 36-% podiel v hodnote 116,8 milióna eur, na úseku rýchlocesty R2 zo Pstruše po Kriváň je podiel Váhostavu-SK 30-% v sume 53,4 milióna eur.

Na stavbe úseku D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka je podiel firmy 32 % s platbou 136,7 milióna eur. Úsek rovnakej diaľnice od Hubovej po Ivachnovú, na ktorej sa podieľa 30 %, má Váhostavu-SK priniesť 68,2 milióna eur.

Spoločnosť je v súčasnosti v reštrukturalizácii. Prípad sa stal spoločenskou témou, vláda a opozícia sa vzájomne obviňujú z toho, kto za tento stav môže. Podľa plánu, ktorý už schválil výbor veriteľov, chce Váhostav-SK v priebehu piatich rokov splatiť väčšine dodávateľov 15 % z dlžných peňazí. Zabezpečení veritelia, ktorými sú predovšetkým banky, by mali dostať 100 % svojich pohľadávok. Celkovo by mala firma v rámci reštrukturalizácie splatiť 32,3 % zo svojich dlhov, čo predstavuje 43,9 milióna eur. Všetky dlhy spoločnosti sú pritom vo výške viac ako 136 miliónov eur.