Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

VÁHOSTAV-SK: Súd potvrdil ukončenie reštrukturalizácie spoločnosti

Na snímke uprostred podpredseda predstavenstva spoločnosti Váhostav-SK Juraj Široký odchádza po výsluchu z budovy Prezídia Policajného zboru na Račianskej ulici v Bratislave 7. mája 2015. Foto: TASR/Vladimír Benko

Ako prvý o tom v pondelok (25.5.) s odvolaním sa na nemenované justičné zdroje informoval Denník N. Oficiálne bude verdikt známy po zverejnení v Obchodnom vestníku.

Bratislava 26. mája (TASR) - Reštrukturalizácia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK sa končí. Hovorca firmy Tomáš Halán dnes potvrdil, že sudkyňa bratislavského okresného súdu jej reštrukturalizačný plán schválila.

Ako prvý o tom v pondelok (25.5.) s odvolaním sa na nemenované justičné zdroje informoval Denník N. Oficiálne bude verdikt známy po zverejnení v Obchodnom vestníku.

"Rozhodnutie súdu dokazuje, že neexistujú právne dôvody, ktoré by spochybnili proces reštrukturalizácie. Firma tak môže naplniť plán, ktorý prednedávnom odobrili veritelia," zhodnotil generálny riaditeľ Váhostavu-SK Marián Moravčík.

Firma na základe schváleného reštrukturalizačného plánu vyplatí nezabezpečeným veriteľom počas piatich rokov 18,75 % z ich pôvodnej pohľadávky. To znamená 19,62 milióna eur. Celkovo spoločnosť splatí počas piatich rokov 43,9 milióna eur zo svojich záväzkov.

Na základe novoprijatej legislatívy sa pritom menia podmienky odpisovania dlhov po skončení ozdravného procesu. "Zmena zákonov neumožňuje vymazať dlhy voči bežným dodávateľom tak, ako tomu bolo v minulosti," upozornil Moravčík.

Po piatich rokoch po potvrdení reštrukturalizácie je tak splatná ostávajúca časť pôvodnej pohľadávky do 50 %. Zvyšná polovica bude predstavovať majetkové právo veriteľov na akciách alebo vlastných zdrojoch Váhostavu-SK.

Právnici momentálne podľa Moravčíka pripravujú alternatívy, ako si budú môcť veritelia uplatniť nárok na akcie Váhostavu-SK. "Konkrétny spôsob bude známy po zistení počtu veriteľov, ktorí majú o akcie záujem," doplnil.