Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Váhostav-SK zaplatil v júni veriteľom prvé splátky, cca 5 miliónov eur

Z tlačovej konferencie spoločnosti VÁHOSTAV-SK, a.s., o aktuálnom vývoji v reštrukturalizácii spoločnosti 24. marca 2015 v Bratislave. Na archívnej snímke generálny riaditeľ spoločnosti VÁHOSTAV-SK, a.s., Marián Moravčík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Váhostav-SK má na základe schváleného reštrukturalizačného plánu vyplatiť nezabezpečeným veriteľom počas piatich rokov 18,75 % z ich pôvodnej pohľadávky.

Bratislava 1. júla (TASR) - Stavebná spoločnosť Váhostav-SK uhradila v júni prvé splátky svojich záväzkov voči veriteľom. "Celková čiastka, ktorú sme v júni uhradili spoločne všetkým veriteľom, je takmer 5 miliónov eur," vyčíslil generálny riaditeľ spoločnosti Marián Moravčík.

Z celkovej sumy dostali podľa jeho slov všetci nezabezpečení nepodmienení nepodriadení veritelia podľa schváleného reštrukturalizačného plánu 3,5 milióna eur. "Firmám a živnostníkom, ktorí si svoje pohľadávky ponechali a nepredali ich štátu, budeme splátky posielať vždy do konca júna v každom roku," avizoval Moravčík.

Rovnako bude spoločnosť podľa jeho slov vyplácať aj štátnu Slovenskú reštrukturalizačnú, ktorá odkúpila časť pohľadávok od firiem a živnostníkov. Viac ako 700.000 eur z celkovej splátky pritom Váhostav-SK odložil do notárskej úschovy. Táto suma je určená na vyplatenie veriteľov, ktorých pohľadávka je stále sporná a momentálne jej oprávnenosť rieši súd. Prvú splátku dostali podľa firmy aj banky, ktoré si z účtov Váhostavu-SK odúčtovali spolu 800.000 eur.

Váhostav-SK má na základe schváleného reštrukturalizačného plánu vyplatiť nezabezpečeným veriteľom počas piatich rokov 18,75 % z ich pôvodnej pohľadávky. Po piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť do 50 %. Zvyšná polovica bude predstavovať majetkové právo veriteľov na akciách alebo vlastných zdrojoch firmy.

V prípade, že sa veritelia rozhodli predať svoje pohľadávky štátu, získajú hneď 50 % zo svojich pohľadávok, následne bude zvyšné peniaze od Váhostavu-SK vymáhať už štát.