Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

M. VALLS: ECB by mala pokračovať vo finančnej podpore gréckych bánk

Manuel Valls Foto: TASR/AP

"ECB je nezávislá inštitúcia, no nepochybujem o tom, že je pripravená prevziať svoju zodpovednosť," uviedol francúzsky premiér.

Paríž 29. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) by nemala zastaviť podporu pre grécke banky, a to ani v prípade, že Grécko nebude schopné v termíne, teda najneskôr 30. júna, splniť svoje finančné záväzky. Povedal to dnes francúzsky premiér Manuel Valls. Informovala o tom agentúra Reuters.

"ECB je nezávislá inštitúcia, no nepochybujem o tom, že je pripravená prevziať svoju zodpovednosť," povedal Valls pre rozhlasovú stanicu Europe 1. "Inými slovami, nemyslím si, že ukončí podporu (gréckym bankám)," dodal. ECB by o tom, či bude program núdzového financovania gréckych bánk známy ako ELA pokračovať aj naďalej, mala rozhodnúť dnes.

Valls zároveň varoval gréckych voličov, že prípadné "nie" v nadchádzajúcom referende o prijatí podmienok veriteľov môže znamenať rozhodnutie o odchode krajiny z menovej únie. "Ak bude výsledok referenda o prijatí návrhov veriteľov negatívny, bude to znamenať skutočné riziko opustenia eurozóny," dodal francúzsky premiér.

ECB dnes rozhodne, či bude pokračovať v programe pomoci gréckym bankám

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) dnes na mimoriadnej telekonferencii rozhodne, či sa aj naďalej bude pokračovať s núdzovou podporou gréckych bánk. Informovala o tom írska televízna a rozhlasová stanica RTÉ.

ECB musí opätovne prehodnotiť svoj program núdzového financovania gréckych bánk známeho ako ELA (Emergency Liquidity Assistance), nakoľko podľa rozhodnutia ministrov financií eurozóny záchranný program pre Grécko sa končí 30. júna. Rozhodnutie ECB bude kľúčové, keďže bez pokračovania programu ELA je nepravdepodobné, že finančne oslabené grécke banky, ktoré v posledných dňoch zaznamenávajú masové výbery vkladov, budú schopné v pondelok (29.6.) otvoriť svoje brány. Vláda bude následne prinútená zaviesť kontroly kapitálu, čo zatiaľ odmieta.

Ministri financií eurozóny na svojej sobotňajšej (27.6.) schôdzke oznámili, že žiadosť Grécka o predĺženie záchranného programu o jeden mesiac, aby mali Gréci čas na uskutočnenie a zrealizovanie výsledkov referenda, zamietajú. Ako dôvod uviedli, že grécka vláda rozhodnutím vyhlásiť referendum o nových návrhoch veriteľov fakticky rozhovory o predĺžení pomoci ukončila.

V reakcii na to grécky minister financií Janis Varufakis opustil zasadnutie a schôdzka pokračovala rokovaním zostávajúcich ministrov 18 krajín eurozóny, v rámci ktorej diskutovali o ďalších krokoch s cieľom udržať stabilitu jednotnej meny. V tejto súvislosti ministri uviedli, že sú presvedčení o schopnosti európskej meny ustáť prípadné otrasy, priznali však, že menová únia momentálne smeruje do neprebádaných vôd.