Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Valónsky premiér: Máme lepšiu dohodu, ako bola pôvodná CETA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V priebehu dnešného dňa sa musia k obchodnej dohode medzi EÚ a Kanadou vyjadriť parlamenty všetkých zložiek belgickej federácie, ktoré doteraz CETA odmietali.

Brusel 28. októbra (TASR) - So slovami "máme lepšiu dohodu" vystúpil dnes dopoludnia pred poslancami valónskeho parlamentu premiér regionálnej vlády Paul Magnette. Informovala o tom televízna stanica RTBF.

V priebehu dnešného dňa sa musia k obchodnej dohode medzi EÚ a Kanadou vyjadriť parlamenty všetkých zložiek belgickej federácie, ktoré doteraz CETA odmietali.

"Nie je to dokonalé, ale je to lepšia zmluva. Opravená CETA. Dohoda, ktorá nám umožní nadviazať bratské vzťahy s Kanaďanmi a udržiavať s nimi bližšie hospodárske, obchodné a politické styky... Sme hrdí, že sme Valóni," uviedol Magnette.

Regionálna vláda Valónska odmietla minulý týždeň podpísať návrh dohody CETA v podobe, ako ju pripravila Európska komisia a kanadská vláda. Po takmer týždeň trvajúcich rokovaniach s predstaviteľmi inštitúcií EÚ, kanadskej vlády a s ostatnými zložkami belgickej federácie, sa vo štvrtok zrodila kompromisná vnútrobelgická dohoda, ktorá nespokojným belgickým regiónom poskytuje záruky, ktoré reagujú na ich výhrady týkajúce sa tejto obchodnej dohody.

Valónsky parlament zasadá v Namure. Okolo 16.00 h miestneho času by sa mal vyjadriť k výsledkom vnútrobelgických politických konzultácií a k tomu, či podporí CETA v novej podobe. Rovnako dnes sa k tejto záležitosti vyjadria aj parlamenty bruselskej vlády, valónsko-bruselskej federácie a frankofónnej jazykovej komunity v Belgicku.

Magnette poslancom povedal, že vďaka dianiu okolo CETA bude valónsky parlament "slávny vo všetkých štyroch kútoch sveta". Podľa jeho slov niektoré odhady naznačujú, že CETA by mohla priniesť pre EÚ 12 miliárd eur ročne a 8 miliárd eur pre Kanadu, ak sa však porovnajú tieto číselné údaje na počet obyvateľov oboch strán, obchodná dohoda je desaťkrát zaujímavejšia pre Kanadu ako pre Európsku úniu, tvrdí valónsky premiér.

Odbory: Dohoda nemôže byť ratifikovaná, kým nedostatky v CETA nebudú vyriešené



Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC) a Kongres kanadských pracovníkov (CLC) - národná kanadská odborová centrála, po rokovaniach v Bruseli vydali spoločné vyhlásenie k obchodnej dohode medzi EÚ a Kanadou (CETA).

Na stretnutí, ktoré sa skončilo vo štvrtok (27. 10.) sa v mene SR zúčastnil predseda Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Jozef Kollár.

V spoločnom stanovisku oboch združení sa uvádza, že zlyhanie podpisu CETA a odloženie summitu EÚ-Kanada ukazujú, že obavy odborov boli správne a sú zdieľané aj politikmi na regionálnej a celoštátnej úrovni.

"Dohoda nemôže byť ratifikovaná, kým nedostatky v CETA nebudú vyriešené," uvádza v stanovisku ETUC a CLC. K tomuto stavu došlo aj preto, že proces rokovaní o CETA bol vedený v tajnosti, pričom k odmietnutiu podpisu dohody nemuselo dôjsť ak by boli serióznym spôsobom konzultované všetky strany, aj odbory a občianska spoločnosť.

Spoločné vyhlásenie upozornilo, že až po skončení rokovaní bol text dohody EÚ s Kanadou zverejnený, pričom už nebolo možné pristúpiť k zmenám v samotnom znení dohody.

ETUC a CLC upozornili, že ani potom, ako nová kanadská vláda vyjednala zmeny v mechanizme riešenia investičných sporov, CETA nebola otvorená pre dohody v základnom texte. Tento radikálny postoj sa zmenil až v posledných niekoľkých týždňoch, čím sa obe strany snažili vyhovieť obavám niektorých krajín EÚ a nakoniec parlamentu Valónska.

"Berieme na vedomie diskusie a spoločné vyhlásenie (nazývané pripojený interpretačný nástroj) zo strany Európskej komisie a kanadskej vlády, ktorého cieľom je pomáhať pri objasňovaní kontroverzných častí dohody. Avšak je tu silný odkaz od ETUC a CLC, že to prichádza príliš neskoro a vo veľmi obmedzenom časovom období, aby sa o tom dalo vhodne diskutovať. Znova tu bol nedostatok konzultácií s odbormi," uviedli obe organizácie potom, ako sa vo štvrtok subjekty belgickej federácie dohodli na kompromise, ktorý umožní aj Belgicku podpísať CETA.

Obe organizácie v tejto súvislosti odsúdili tlak vyvíjaný na Valónsko a jeho inštitúcie, ktoré sa snažili demokraticky vyjednávať o niektorých sporných častiach obchodnej dohody.

Európski a kanadskí odborári zdôraznili, že ak má byť interpretačný nástroj k CETA účinný, musí byť právne záväzný, aby mal reálny vplyv na najspornejšie časti dohody a naplno zohľadňoval hlavné obavy, ktoré CLC a ETUC spoločne načrtli už pred niekoľkými mesiacmi - najmä v oblasti ochrany pracovných práv, ochrany verejných služieb a verejného zaobstarávania, ochrany životného prostredia a odmietnutia doložiek v prospech investorov.

"ETUC a CLC žiadajú Európsku komisiu, kanadskú vládu a členské štáty EÚ, aby začali rokovania s odbormi a občianskou spoločnosťou, na presadenie potrebných zmien pre odstránenie existujúcich obáv, čo zaistí spravodlivú a pokrokovú agendu pre obchodné dohody na globálnej úrovni," uvádza sa v závere spoločného vyhlásenia ETUC a CLC.