Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Sankcie EÚ proti Rusku by sa nemali týkať plynu, upozorňuje Van Rompuy

Herman Van Rompuy Foto: TASR/AP

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy žiada lídrov EÚ, aby zodpovednosť za rozhodovanie o sankciách delegovali na veľvyslancov EÚ.

Brusel 25. júla (TASR) - Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy zaslal vrcholným predstaviteľom členských štátov Európskej únie list, v ktorom ich upozorňuje, že akékoľvek obmedzenia prístupu Ruska k citlivým technológiám by sa mali týkať len ťažby ropy, ale nie zemného plynu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Rompuy vo svojom liste zároveň žiada lídrov EÚ, aby zodpovednosť za rozhodovanie o sankciách delegovali na veľvyslancov EÚ, čím by sa predišlo nutnosti zvolať mimoriadny summit EÚ.

"Opatrenia v oblasti citlivých technológií sa vzhľadom na potrebu zachovať energetickú bezpečnosť EÚ budú týkať len ropného priemyslu," uvádza sa podľa zdroja z prostredia EÚ v liste predsedu Európskej rady.

Už začiatkom týždňa eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger uviedol, že nikdy nebol zástancom uvaľovania sankcií na fyzické dodávky energií.

Podľa Oettingera by sa však terčom sankcií mohli stať aj vyspelé technológie využívané v ropnom a plynárenskom priemysle, ak Moskva nebude konať v záujme riešenia situácie na Ukrajine.

EK vo štvrtok, po predošlej žiadosti zo strany ministrov zahraničných vecí EÚ, predložila dokument s návrhmi na sankcie pre štyri ekonomické odvetvia - európske finančné trhy, zbrojný priemysel, vývoz citlivých technológií najmä pre oblasť energetiky a zákaz tovarov dvojakého (civilného aj vojenského) využitia.

Takéto sankcie by mohli mať nepriaznivý vplyv na výstavbu plynovodu Južný prúd, ktorý má zabezpečiť prepravu plynu cez Čierne more.