Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

VAŇO: Pre financie je dobré, že si vieme požičať so záporným úrokom

Foto: TABLET.TV

V relácii Ekonomika tu a teraz Richard Kvasňovský rozprával s hlavným ekonómom Sberbank Vladimírom Vaňom.

Bratislava 21. mája 2015 (Tablet.TV) - Úrokové sadzby v eurozóne sú rekordne nízke, dokonca mínusové. O ich vplyve na hospodárstvo sa v relácii Ekonomika tu a teraz Richard Kvasňovský rozprával s hlavným ekonómom Sberbank Vladimírom Vaňom.

Záporné úrokové sadzby sú výsledkom uvoľnenej politiky Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá dodáva likviditu do bankového sektora. Jej cieľom je oživiť hospodárstvo eurozóny a predísť hrozbe deflácie. Veľa peňazí v obehu znižuje ich cenu až po mínusových hodnôt.



„Napríklad nemecké dlhopisy majú záporné výnosy, to znamená, že investori požičiavajú nemeckej vláde viac než dostanú späť. Sú to opatrní investori, ktorí sú ochotní zaplatiť pár stotín percenta ako poistku,“ zdôraznil Vaňo. Aj slovenská vláda si už v tomto roku dvakrát požičala s mínusovým úrokom. V apríli v aukcii dlhopisov splatných 19. januára 2017 dosiahol akceptovaný dopyt hodnotu 54 miliónov eur, pri celkovom dopyte 139 miliónov eur.

Minimálna úroková sadzba dosiahla zápornú hodnotu 0,0200 % p. a. „Pre verejné financie je to veľmi dobré, pretože majú nižšie úrokové náklady. Zároveň to znamená to úspory aj pre domácnosti a firmy. Viac môžu investovať a prispievajú k oživeniu domácej spotreby,“ dodal Vaňo.