Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

VARUFAKIS: Grécko dnes svoj dlh voči MMF nesplatí

Jannis Varufakis Foto: TASR/AP Photo

Atény však napriek tomu veria, že sa im podarí na poslednú chvíľu uzatvoriť s medzinárodnými veriteľmi dohodu o finančnej pomoci. Povedal to dnes grécky minister financií Janis Varufakis.

Atény 30. júna (TASR) - Grécko dnes nesplatí dlh voči Medzinárodnému menovému fondu (MMF) vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Atény však napriek tomu veria, že sa im podarí na poslednú chvíľu uzatvoriť s medzinárodnými veriteľmi dohodu o finančnej pomoci. Povedal to dnes grécky minister financií Janis Varufakis. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Na otázku novinára, či Grécko dnes zaplatí fondu dlžnú sumu, Varufakis odpovedal jednoznačne "nie". Čo sa však týka prípadnej dohody na poslednú chvíľu s medzinárodnými veriteľmi v súvislosti s dnes sa končiacim záchranným programom, minister oznámil, že "v to dúfa".



Medzitým agentúra Reuters priniesla správu, že grécky premiér Alexis Tsipras hovoril telefonicky s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a šéfom Európskej centrálnej banky Mariom Draghim. Uviedol to zdroj z gréckej vlády.

Práve Juncker sa v ostatných hodinách pokúsil o poslednú možnosť, ako zabrániť defaultu Grécka. V rámci ponuky navrhol Tsiprasovi, aby prijal najnovšiu ponuku veriteľov a v referende hlasoval za ich návrhy. V takom prípade by sa dnes konala mimoriadna schôdzka ministrov financií eurozóny, aby odhlasovali uvoľnenie finančnej pomoci pre Grécko.

Brusel navyše naznačil, že súčasťou rokovaní na poslednú chvíľu by malo byť aj zhodnotenie dlhovej situácie Grécka a jeho finančných potrieb. Ako povedal hovorca EK Margaritis Schinas, súčasťou ponuky sú aj prípadné diskusie o obrovskom dlhu Grécka. Ten ku koncu roka 2014 dosiahol 317 miliárd eur, čo predstavuje 177 % hrubého domáceho produktu (HDP). Juncker očakával, že odpoveď dostane už do pondelkovej polnoci, no zatiaľ stále neprišla.