Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Priznal to: Varufakis pripravoval plán na rýchly návrat k drachme

Janis Varufakis, archívne foto Foto: TASR/AP

Bývalý grécky minister financií pracoval na pláne spočiatku s malým tímom, keďže ho, ako povedal, bolo potrebné udržať v tajnosti.

Atény 27. júla (TASR) - Bývalý grécky minister financií Janis Varufakis priznal, že pripravoval núdzový plán na zavedenie paralelného bankového systému, ktorý by umožnil rýchly návrat k drachme. Ako uviedol, poveril ho tým grécky premiér Alexis Tsipras, pričom plán začali pripravovať ešte pred januárovými voľbami, ktoré k moci dostali Tsiprasovu ľavicovú stranu Syriza. Informovali o tom grécky denník Kathimerini a server Politico, a to na základe zverejneného záznamu z telekonferencie Varufakisa s investormi.

Podľa Kathimerini Varufakis hovoril s investormi telefonicky 16. júla, teda 10 dní potom, ako odstúpil z funkcie. Bývalý minister financií počas telekonferencie uviedol, že ešte v decembri minulého roka ho Tsipras poveril vypracovaním plánu na zavedenie paralelného platobného systému, ktorý by využíval euro, no v prípade núdze by ho bolo možné "za noc" konvertovať na drachmu, uviedol Kathimerini. Plán podľa denníka zahŕňal tajné skopírovanie daňových registračných čísiel Grékov a firiem, a to hacknutím stránky Generálneho sekretariátu verejných príjmov. Ten bol pod kontrolou veriteľov známych ako Trojka.

Varufakis pracoval na pláne spočiatku s malým tímom, keďže plán, ako povedal, bolo potrebné udržať v tajnosti. V prípade jeho realizácie by potreboval už približne 1000 ľudí, no konečný súhlas na spustenie systému od Tsiprasa nedostal.

Grécke opozičné strany teraz žiadajú od premiéra vysvetlenie. Podľa podpredsedu gréckej vlády Dimitrisa Mardasa však vláda o tomto pláne nikdy nediskutovala.