Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Varufakis pohrozil EÚ právnymi krokmi s cieľom zabrániť Grexitu

Grécky minister financií Janis Varufakis Foto: TASR/AP

Povedal to pre britský denník Daily Telegraph grécky minister financií Janis Varufakis. "Zmluvy o Európskej únii neumožňujú odchod z eurozóny a my to nebudeme akceptovať," povedal Varufakis.

Londýn 30. júna (TASR) - Grécko prijme potrebné právne kroky proti Európskej únii, ak by jeho krajina bola prinútená opustiť eurozónu. Povedal to pre britský denník Daily Telegraph grécky minister financií Janis Varufakis.

"Zmluvy o Európskej únii neumožňujú odchod z eurozóny a my to nebudeme akceptovať," povedal Varufakis. Ako dodal, o členstve Grécka v menovej únii sa nedá diskutovať a v prípade iného vývoja sú Atény pripravené obrátiť sa na Európsky súdny dvor. "Grécka vláda využije všetky dostupné právne možnosti," povedal Varufakis.

Reagoval tak na skoršie vyhlásenia politikov z najsilnejších ekonomík Európskej únie, že Gréci budú v referende o podmienkach veriteľov fakticky rozhodovať o zotrvaní krajiny v eurozóne. "V stávke je, či Gréci chcú zostať v eurozóne, alebo sú ochotní ísť do rizika, že ju budú musieť opustiť," povedal francúzsky prezident Francois Hollande. Podobne aj nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel vyhlásil, že Gréci by si nemali robiť ilúzie o dôsledkoch svojho rozhodnutia v referende. "Musí byť jednoznačne jasné, o čo ide. V jadre ide o áno alebo nie zotrvaniu v eurozóne," uviedol.



Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa síce vyjadrila miernejšie, no správa Grécku bola v podstate rovnaká. Ako uviedla, eurozóna nebude žiadnej krajine ustupovať. "Ak sa nebudú princípy dodržiavať, euro neprežije," vyhlásila.

Grécko dnes musí splatiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF) dlh vo výške takmer 1,6 miliardy eur. Podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa však bez dohody s medzinárodnými veriteľmi splátku neuhradí.