Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vattenfall predáva hnedouhoľnú divíziu, nedostal ale prijateľnú ponuku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vzhľadom na výrazný pokles cien elektrickej energie nie sú doterajší záujemcovia ochotní zaplatiť sumu, ktorá by zodpovedala predstavám Vattenfallu.

Berlín 12. marca (TASR) - Švédsky energetický koncern Vattenfall stojí v rámci plánovaného predaja divízie pre ťažbu hnedého uhlia pred ťažkým obdobím. Len niekoľko dní pred konečným termínom (16. marca) totiž nedostal žiadnu prijateľnú ponuku. S odvolaním sa na denník Handelsblatt o tom informovala agentúra DPA.

Vzhľadom na výrazný pokles cien elektrickej energie nie sú doterajší záujemcovia ochotní zaplatiť sumu, ktorá by zodpovedala predstavám Vattenfallu. Na druhej strane žiadny z účastníkov sa zatiaľ z procesu nestiahol. Doteraz je známa účasť štyroch spoločností: nemeckého Steagu a českých ČEZ, EPH a Czech Coal Group. Vattenfall spolu s divíziou ponúka aj 10 vodných elektrární.

Vattenfall sa odmietol k článku Handelsblattu vyjadriť, keďže sa nemieni podieľať na špekuláciách. Podľa koncernu je proces predaja dôverný a nemôže sa vyjadrovať k jednotlivým záujemcom.

Švédsky koncern už v októbri 2014 oznámil úmysel predať divíziu na ťažbu hnedého uhlia so sídlom v Lausitzi. Vattenfall má v Sasku a Brandenbursku päť baní a tri uhoľné elektrárne. Ďalšiu elektráreň vlastní spolu s nemeckým koncernom EnBW v Lippendorfe. Od tohto hnedouhoľného revíru závisí 8000 pracovných miest.

Pre rozsiahle nadbytočné kapacity sa burzová cena elektrickej energie od roka 2014 znížila o polovicu na menej než 20 eur za megawatthodinu. Jedným z hlavných dôvodov je aj pretrvávajúci rozmach ekologickej energie a výraznejšieho pripájania na rozvodné siete, čím sa znižuje príťažlivosť hnedého uhlia.