Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Colníci našli nelegálny tabak, finančný únik odhadli na 260 000 eur

Na snímke sú zhabané nelegálne cigarety. Foto: TASR - Kriminálny úrad finančnej správy

Za výrobu a distribúciu nelegálnych cigariet hrozí trom mužom z východného Slovenska trest tri až osem rokov.

Važec 20. januára (TASR) - Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy zadržali počas dvojdňovej akcie (17. - 18. 1.) troch mužov z východného Slovenska, ktorí na spotrebných daniach na tabaku a tabakových výrobkoch spôsobili škodu za viac ako 260.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Celá akcia sa podľa nej začala získaním informácií o zvýšenom výskyte nelegálnych cigariet v okolí Popradu, Kežmarku a Spišskej Belej, kde colníci nakoniec zaistili dvoch mužov, 38-ročného Jozefa M. a 61-ročného Bohuslava B., priamo pri odovzdávaní čiernych igelitových vriec plných nelegálneho tabaku a cigariet. "Finančný únik bol v tomto prípade 4641 eur," uviedla.

Na základe ďalších informácií vykonali na druhý deň colníci prehliadku bytových a nebytových priestorov v obci Važec (okres Liptovský Mikuláš) pričom zaistili 3630 kilogramov spracovaného tabaku i komponenty a technologické zariadenia na výrobu, miešanie a fermentáciu tabaku. Priamo pri jeho spracovávaní colníci zaistili aj tretieho muža. "Predpokladaný finančný únik na spotrebnej dani predstavuje v tomto prípade sumu približne 260.000 eur," doplnila Macíková.

Za výrobu a distribúciu nelegálnych cigariet hrozí mužom trest odňatia slobody na tri až osem rokov.