Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Prípadný obchodný konflikt medzi Britániou a EÚ spôsobí firmám škody

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nemecké Združenie automobilového priemyslu tvrdí, že brexit uštedrí tvrdú ranu automobilového priemyslu a určite prinesie aj sťahovanie niektorých tovární.

Berlín 23. júna (TASR) - Ak Briti dnes v referende rozhodnú o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie (EÚ), tzv. brexite, vládu v Londýne čakajú diskusie o vzájomnom obchode s Európou. A prípadné spory môžu ohroziť automobilky aj výrobcov autokomponentov na britských ostrovoch. Upozornilo dnes nemecké Združenie automobilového priemyslu (VDA). Informovala o tom agentúra Reuters.

"My všetci dúfame, že prevážia hlasy za zotrvanie v únii. Nemecký automobilový priemysel, vrátane subdodávateľov, má v Británii asi 100 závodov," uviedol Matthias Wissmann, prezident VDA, na tlačovej konferencii.

"Ak dôjde k obchodnému konfliktu medzi Britániou a EÚ, všetkým to spôsobí obrovské škody," dodal Wissmann, ktorý podľa vlastných slov dúfa, že Briti budú hlasovať za zotrvanie v únii.

Pripomenul, že brexit uštedrí tvrdú ranu automobilového priemyslu a určite prinesie aj sťahovanie niektorých tovární.

VDA zastupuje významné nemecké automobilky, vrátane BMW, Daimler a Volkswagen, a tiež ich dodávateľov, ako je napríklad výrobcu pneumatík Continental.

Investori na frankfurtskej burze sú si čoraz viac istí, že Británia v únii zostane

Investori na nemeckej akciovej burze vo Frankfurte nad Mohanom sú si čoraz viac istí, že Veľká Británia v dnešnom referende odmietne väčšinou hlasov návrh na brexit. Informuje o tom DPA. Ako dôkaz uviedla, že hlavný index burzy vo Frankfurte, DAX 30, v predpoludňajších hodinách pokračoval v rastovom trende z uplynulých štyroch dní a dokonca na krátky čas prekročil aj hranicu 10.300 bodov. Nad ňou sa však natrvalo neudržal a napoludnie mal hodnotu 10.240,36 bodu.

"Trh predvída, že sa odporcovia zotrvania Británie v EÚ nepresadia," povedal analytik Jochen Stanzl zo spoločnosti CMC Markets. "Kurzy opäť rastú, lebo viaceré prieskumy hlásia koniec poplachu. To ukazuje, ako silno sú akciové kurzy naviazané na britské referendum." S očakávaným výsledkom súvisí aj prudký rast libry voči americkému doláru. Britská mena sa dostala voči nemu na najvyššiu úroveň od decembra 2015.

Vo Frankfurte vzrástli aj burzové indexy MDax a TecDax. Darilo sa aj hlavnému indexu EuroStoxx 50, ktorého dnešný predpoludňajší vzostup dosiahol 1,93 %.

Ceny ropy rástli

Ceny ropy dnes vzrástli zhruba o 2 % a cena Brentu sa vrátila nad 50 USD za barel (159 litrov), keď trhy ovplyvnil najmä vývoj okolo britského referenda. Práve dnes Briti rozhodujú o tom, či ich krajina zostane v Európskej únii alebo z bloku vystúpi. Ako sa ukázalo, najnovšie prieskumy verejnej mienky týkajúce sa referenda mali na trhy výraznejší vplyv, než informácie o vývoji zásob ropy v USA, ktoré inak patria k hlavným faktorom ovplyvňujúcim ceny ropy. Informovala o tom agentúra Reuters.

K podpore trhov prispel najmä posledný prieskum verejnej mienky pred dnešným referendom, podľa ktorého tábor stúpencov zotrvania krajiny v EÚ získal mierny náskok.

Práve pre britské referendum si trhy príliš nevšímali informácie o slabšom než očakávanom poklese zásob ropy v USA. Tie za minulý týždeň klesli len o 917.000 barelov, zatiaľ čo ekonómovia počítali s poklesom o 1,7 milióna barelov.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste vzrástla do 15.03 h SELČ oproti stredajšej uzávierke (22.6.) o 79 centov na 50,67 USD (44,49 eura) za barel. V priebehu obchodovania dosiahla 50,90 USD/barel, čím stredajšiu uzávierku prekonala o vyše dolár. Cena americkej ľahkej ropy WTI sa zvýšila o 71 centov na 49,84 USD za barel.