Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Vďaka novému projektu vykonáva opatrovateľské služby 1612 žien

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na nový projekt je rozpočtovaných 49,9 milióna eur a vytvoriť by sa malo 3300 pracovných úväzkov opatrovateliek.

Bratislava 29. februára (TASR) - Národný projekt Podpora opatrovateľskej služby už naplno funguje. Na Slovensku k 26. februáru tohto roka vykonávalo opatrovateľské služby 1612 opatrovateliek zo schválených 3379 opatrovateliek u verejných aj neverejných poskytovateľov. Vyplýva to z údajov Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Implementačná agentúra pritom eviduje vyšší záujem o opatrovateľské služby zo strany neverejných poskytovateľov, ktorými sú napríklad neziskové organizácie i cirkevné charity. "Evidujeme vyšší záujem zo strany neverejného sektora ako verejného. Dialo sa to aj v predchádzajúcom projekte, financovaného z Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. V rámci tohto nového projektu sa ten pomer trošku vyrovnáva, ale podľa predbežných údajov má neverejný sektor ďaleko vyššie žiadosti o miesta opatrovateliek ako verejný," priblížil generálny riaditeľ agentúry Martin Ružička.

Ako vyplýva zo štatistík agentúry, verejným poskytovateľom bolo schválených 1120 opatrovateliek, z toho reálne vo výkone je 820. Neverejným poskytovateľom bolo schválených 2259 opatrovateliek a vo výkone je 791.

V rámci krajov boli ustanovené limity na zapojenie sa poskytovateľov do projektu. "Máme osem krajov. Na každý jeden sme percentuálne vyčlenili alokáciu podľa počtu obyvateľov v rámci celkovej alokácie na projekt," doplnil Ružička s tým, že verejný aj neverejný sektor nemôže reálne presiahnuť 70 % alokácie. "V prípade, že napríklad neverejný sektor sa dostane na úroveň 70 %, tak 30 % ostáva tomu verejnému, alebo opačne. Čiže tým sme vlastne zabezpečili transparentnosť a prerozdeľovanie finančných prostriedkov pre obidva druhy poskytovateľov," uviedol Ružička.

Zároveň sa stanovil aj ďalší limit na poskytovateľov opatrovateľskej starostlivosti. V rámci samosprávneho kraja je maximálny počet podporených opatrovateliek na jedného poskytovateľa 70. V rámci Slovenska je maximálny počet podporených opatrovateliek na jedného poskytovateľa 200.

Agentúra zároveň vyhodnotila aj minulý projekt zameraný na podporu opatrovateľskej služby. "V projekte poskytovania opatrovateľskej služby, ktorý bol financovaný z Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia, bolo vytvorených 3620 miest a reálne bolo udržaných iba 8,37 %," doplnil Ružička.

Na nový projekt je rozpočtovaných 49,9 milióna eur a vytvoriť by sa malo 3300 pracovných úväzkov opatrovateliek.