Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vďaka novému úseku sa na kanalizáciu pripojilo 600 ľudí v Revúčke

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Podmaník

V Revúcej už bez kanalizácie zostal iba posledný, približne 150-metrový úsek.

Revúca 29. februára (TASR) – Nový úsek kanalizácie, ktorý dnes slávnostne odovzdali v Revúčke, mestskej časti Revúcej, umožnil pripojenie na mestskú kanalizačnú sieť a čistiareň odpadových vôd približne 600 obyvateľom, žijúcim v tejto časti mesta. Dnešného slávnostného ukončenia projektu sa zúčastnil minister životného prostredia SR Peter Žiga, primátorka Revúcej Eva Cireňová a generálny riaditeľ Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) Stanislav Hreha.

Výstavba kanalizácie v tejto časti Revúcej stála 2,2 milióna eur, pričom päť percent sumy poskytla VVS, 15 percent šlo zo štátneho rozpočtu a zvyšok z eurofondov. Realizáciu projektu v minulosti podľa Hrehu skomplikovali nevysporiadané nehnuteľnosti, takže s výstavbou sa mohlo začať až v minulom roku. „V rámci nej sme vybudovali 3170 metrov splaškovej kanalizácie, vyše tisíc metrov kanalizačného zberača a viac ako tisíc metrov kanalizačných prípojok,“ priblížil technické špecifikácie stavby riaditeľ VVS.

Primátorka Eva Cireňová v súvislosti s projektom kanalizácie v Revúčke vyzdvihla skutočnosť, že mesto sa na ňom nemuselo finančne podieľať. „Na rozdiel od iných malých miest a obcí, kde si musia samosprávy kanalizácie realizovať samy, to v tomto prípade za nás urobila VVS. My budeme len užívatelia,“ uviedla s tým, že mesto investorovi v potrebných prípadoch poskytlo súčinnosť.

Nová kanalizácia podľa nej prispeje aj k ochrane životného prostredia. „Nachádzame sa v ochrannom pásme Národného parku Muránska planina a priesaky mohli vplývať aj na podzemné vody. V tejto časti mesta totiž doteraz nebola žiadna splašková kanalizácia a občania sa museli spoliehať len na žumpy,“ vysvetlila.

Ako dodala, v meste už bez kanalizácie zostal iba posledný, približne 150-metrový úsek. „Ten by sa však mal realizovať už v tomto roku. Potom by sme už mali mať Revúcu na sto percent odkanalizovanú,“ zakončila primátorka.