Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vedenie automobilky PSA sa stretlo s odborármi z Opel a Vauxhall

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Carlos Tavares sa má tento týždeň stretnúť s predstaviteľmi nemeckej a britskej vlády, aby ich informoval o plánoch so značkami Opel a Vauxhall.

Paríž 21. februára (TASR) - Vedenie francúzskej automobilky PSA Group bude dodržiavať všetky kolektívne zmluvy, ktoré uzavreli odborári z automobiliek Opel a Vauxhall s ich majiteľom, americkým koncernom General Motors (GM). PSA, ktorá rokuje o kúpe európskych prevádzok GM, dnes zároveň vyjadrila ochotu spolupracovať so šéfmi odborov na udržaní pracovných miest v oboch automobilkách. Uviedli to v spoločnom vyhlásení zástupcovia PSA aj odborových zväzov.

"Generálny riaditeľ PSA Carlos Tavares presvedčivo hovoril, že má záujem o udržateľný rozvoj divízie Opel/Vauxhall ako nezávislej firmy. Preto sme pripravení preskúmať možnosť potenciálneho prevzatia," uviedol Wolfgang Schäfer-Klug, predseda závodného výboru v Opel/Vauxhall.

GM a PSA minulý týždeň potvrdili, že spolu rokujú o predaji. Prípadná kúpa európskej divízie GM, ktorú tvoria Opel a Vauxhall, francúzskym konkurentom však vyvolala v Nemecku aj v Británii obavy zo straty pracovných miest. V Nemecku totiž Opel/Vauxhall zamestnáva približne polovicu z celkového počtu 38.000 ľudí a 4500 z nich pracuje v Británii.

Carlos Tavares sa má tento týždeň stretnúť s predstaviteľmi nemeckej a britskej vlády, aby ich informoval o plánoch so značkami Opel a Vauxhall.

V stredu (22.2.) bude tiež rokovať s francúzskym ministrom hospodárstva Michelom Sapinom.

Nemecké noviny Bild am Sonntag cez víkend uviedli, že na to, aby získal súhlas Berlína s prevzatím automobilky Opel, musí garantovať jej nezávislosť, dodržiavať existujúce kolektívne zmluvy a pokračovať v investíciách vo všetkých štyroch nemeckých závodoch automobilky minimálne do roku 2020.