Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: SMOLINSKÝ: Volskwagenu Slovakia hrozí štrajk

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Halász

Vedenie firmy podľa svojej hovorkyne potvrdzuje svoju neutralitu vo vzťahu k odborovým organizáciám a naďalej deklaruje vôľu vyjednávať a dosiahnuť výsledok akceptovateľný pre obe strany.

Bratislava 2. júna (TASR) – Vedenie automobilky Volkswagen Slovakia (VW SK) chce ekonomicky zlikvidovať odbory pôsobiace v podniku. Vyhlásili to Moderné odbory Volkswagen (MOV) po dnešnom neúspešnom deviatom kole kolektívneho vyjednávania. Avizujú preto ostrý štrajk. Firma to dôrazne odmieta.

„Pred necelým rokom sme dostali polená pod nohy, keď nás zlikvidoval Odborový zväz KOVO, ale dnes sme v pozícii, keď nás chce likvidovať zamestnávateľ. Zahraničný investor, ktorý tu pôsobí 25 rokov, si sem dosadí ľudí, ktorí keď nevedia, ako si pomôcť so silou odborov, sa snažia tieto odbory diskriminovať a zlikvidovať,“ uviedol predseda MOV Zoroslav Smolinský na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.



Ako informoval, vedenie spoločnosti predložilo odborovej organizácii výpoveď z dohody o bezplatnom zrážaní príspevku zo mzdy za členské v odboroch. V praxi to znamená, že príspevok na činnosť odborov, v ktorých je zamestnanec členom dobrovoľne, sa nebude zrážať automaticky ekonomickým oddelením podniku. Zamestnanec tak bude musieť príspevok uhrádzať samostatne.

Smolinský pritom upozornil, že vedenie by tým porušilo základné nadnárodne platné zmluvné dohody, ktoré boli podpísané medzi vedením celého koncernu a zástupcami zamestnancov. Cieľom tohto kroku je podľa neho zásadné zníženie počtu členov dominantnej odborovej organizácie, a tým aj jej ekonomické oslabenie až znefunkčnenie. MOV sa obrátili aj na svojich kolegov z centrály VW v nemeckom Wolfsburgu.

Šéf odborov zdôraznil, že takýto krok nemá obdobu v 25-ročnej histórii sociálneho dialógu v podniku a označil ho za diskrimináciu. Pripomenul, že sa to deje v čase nedosiahnutej dohody o kolektívnej zmluve na ďalšie obdobie a v čase pred hroziacim štrajkom.

Posledné dve kolá vyjednávania sa už uskutočnili za účasti sprostredkovateľky určenej rezortom práce. Kolektívna zmluva, ktorá platila do konca marca, bola už skôr pre nedohodu dodatkom predĺžená do konca júna. Odborári zamestnávateľa požiadali o jej ďalšie predĺženie, ten to však podľa nich odmietol. Garantoval ale platnosť všetkých bodov dohodnutých v zmluve s výnimkou dohody o zrážkach.

Odborári požadujú zvýšenie miezd zamestnancov o 16 %, postupne o 12 % a 4 %. V priemere je to okolo 170 eur. Upozorňujú na to, že 12-% zvýšenie sa rovná 5,3-% nárastu v nemeckom závode a posledné roky boli so svojimi požiadavkami zdržanlivejší, aby udržali konkurencieschopnosť a zamestnanosť. Chcú tak ísť príkladom zamestnancom iných firiem.

Hoci už MOV zbierajú podpisy na vyhlásenie štrajku, v utorok 6. júna sa uskutoční ešte jedno kolo rokovaní. „Ukáže sa tam, či zamestnávateľ vôbec je ochotný pristúpiť na návrh sprostredkovateľky,“ povedal Smolinský s tým, že odbory sú prístupné kompromisu.

Vedenie automobilky konštatovalo, že po založení MOV v nej pôsobia dve odborové organizácie a firma chce férovo spolupracovať so zástupcami oboch. Tvrdenie, že chce odbory zlikvidovať, dôrazne odmieta.

„Prestúpenie členov medzi odborovými organizáciami viedlo k nezrovnalostiam pri zrážkach zo mzdy našich zamestnancov v prospech jednotlivých odborových organizácií. Preto preverujeme možné ukončenie individuálnych dohôd so zamestnancami o tejto zrážke, a to v prípade oboch odborových organizácií. Len takýmto spôsobom dokážeme zabezpečiť právnu ochranu spoločnosti ako tretej nezúčastnenej strany a taktiež ochranu našich zamestnancov pred viacnásobnými zrážkami zo mzdy,“ reagovala hovorkyňa VW SK Lucia Kovarovič Makayová.

Vedenie tak podľa nej potvrdzuje svoju neutralitu vo vzťahu k odborovým organizáciám a naďalej deklaruje vôľu vyjednávať a dosiahnuť výsledok akceptovateľný pre obe strany.