Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Veľa rakúskych firiem v Rusku je aktívnych aj napriek vojne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Aj rakúska centrálna banka na základe vlastných podkladov tvrdí, že od začiatku vojny možno sotva hovoriť o stiahnutí rakúskych investícií z Ruska.

Viedeň 20. apríla (TASR) - Veľká väčšina rakúskych firiem v Ruskej federácii je stále aktívna aj viac ako rok od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Informovala o tom vo štvrtok rakúska verejnoprávna stanica ORF, ktorá sa odvolávala na údaje Univerzity Yale, Kyjevskej ekonomickej školy a Univerzity St. Gallen.

Z 59 dotknutých podnikov v Rusku naďalej pôsobí 41, hoci čiastočne v obmedzenom rozsahu. Tri sa medzičasom z krajiny úplne stiahli, ďalších 13 Rusko práve opúšťa alebo tam pozastavilo obchodné aktivity. A dve firmy vystupujúce na zoznamoch pre ORF uviedli, že v Rusku nikdy neboli aktívne.

Aj rakúska centrálna banka na základe vlastných podkladov tvrdí, že od začiatku vojny možno sotva hovoriť o stiahnutí rakúskych investícií z Ruska. Ich celková hodnota v roku 2021 predstavovala 6,3 miliardy eur. Ku koncu roka 2022 to bolo šesť miliárd eur, čo znamená pokles o 5 %.

"To naznačuje, že informácie, podľa ktorých sa z Ruska v poslednom období úplne stiahlo len niekoľko rakúskych spoločností, sú naozaj správne," uviedol pre ORF Mario Holzner, riaditeľ Viedenského inštitútu pre medzinárodné ekonomické štúdie (WIIF).