Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Veľká čínska tieňová banka Zhongzhi Enterprise je v insolvencii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínsky vysoko zadlžený realitný sektor od roku 2020 zápasí v krízou likvidity.

Peking 24. novembra (TASR) - Popredný čínsky správca majetku Zhongzhi Enterprise Group (ZEG) oznámil investorom, že je vo výraznej platobnej neschopnosti. Záväzky skupiny predstavujú až 460 miliárd CNY (59,1 miliardy eur). Insolvencia skupiny by mohla opäť prebudiť obavy, že realitná kríza v Číne začína ohrozovať širší finančný sektor. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť s vysokou expozíciu voči domácemu realitnému sektoru sa svojim investorom ospravedlnila v liste, v ktorom uviedla, že jej celkové záväzky predstavujú približne 420 miliárd CNY až 460 miliárd CNY. Podľa tohto listu, zverejneného v stredu (22. 11.) a ktorý mala k dispozícii agentúra Reuters, tieto záväzky v porovnaní s odhadovanými celkovými aktívami spoločnosti dosahujú okolo 200 miliárd CNY.

Skupina Zhongzhi je významným hráčom v čínskom sektore tieňového bankovníctva, ktorého objem predstavuje okolo 3 biliónov USD (2,75 miliardy eur), čo je približne veľkosť francúzskej ekonomiky. Prehĺbenie jej problémov opäť oživuje obavy z nákazy, hoci niektorí analytici očakávajú, že regulačné orgány zasiahnu, aby zabránili rozsiahlejšej kríze.

Čínsky vysoko zadlžený realitný sektor od roku 2020 zápasí v krízou likvidity. Mnohí developeri nesplácajú svoje záväzky, čo od konca roka 2021 brzdí rast druhej najväčšej svetovej ekonomiky a má negatívny vplyv globálne trhy.

(1 EUR = 7,7852 CNY; 1 EUR = 1,09 USD)