Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Luxemburská spoločnosť IEE otvorila vo Veľkej Ide nový závod

Foto: Teraz.sk/ext.

Súčasťou nového slovenského závodu bude vývojové centrum. Jednou z jeho hlavných aktivít bude aplikované inžinierstvo, čo má upevniť postavenie firmy na trhu.

Veľká Ida 10. novembra (TASR) - Luxemburská spoločnosť IEE, inovatívny výrobca snímacích systémov pre automobilový priemysel, dnes otvorila svoj nový závod vo Veľkej Ide pri Košiciach.

Podľa prezidenta a generálneho riaditeľa IEE Michela Witteho je na mieru vybudovaný podnik s rozlohou 10.000 m2 významným míľnikom v rozvoji tejto spoločnosti v regióne.

Firma IEE pôsobí na Slovensku od roku 2009, jej závod v Kechneci zamestnával 200 ľudí a bol zameraný na výrobu indikátorov nezapnutých bezpečnostných pásov.

"Do roku 2013 narástol počet našich zamestnancov na 530 a ročný objem výroby na viac než 12 miliónov kusov. Priestory v Kechneci, ktoré patria Molexu, sme však mali prenajaté. V roku 2013 sme sa rozhodli postaviť vlastnú prevádzku. Náš nový závod vo Veľkej Ide bol projektovaný na mieru tak, aby spĺňal všetky naše potreby a zároveň disponoval aj priestorom pre ďalšie rozšírenie v budúcnosti," uviedol Witte. Zdôraznil, že súčasťou nového slovenského závodu bude vývojové centrum. Jednou z jeho hlavných aktivít bude aplikované inžinierstvo, čo má upevniť postavenie firmy na trhu.

Foto: Teraz.sk/ext.


V nasledujúcich rokoch by celková investícia IEE mala dosiahnuť dvojcifernú sumu v miliónoch. Spoločnosť plánuje vytvoriť nové pozície vo výrobe a rovnako aj v oblasti výskumu a vývoja.

"Naším zámerom je zvyšovať v budúcnosti výrobnú kapacitu IEE a rozširovať aktivity v oblasti výskumu a vývoja. Nový špičkový závod IEE Sensing Slovakia nás k tomuto cieľu posúva," konštatoval Witte.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili ministri vnútra a životného prostredia Robert Kaliňák a Peter Žiga a ďalší hostia, ako napríklad I-jin Wej, predstaviteľ organizácie CASIC, ktorá je hlavným dodávateľom pre projekty čínskeho vesmírneho programu.

Spoločnosť IEE S.A. vznikla v roku 1989 a pôsobí v Európe, USA a Ázii. Jej riešenia nachádzajú uplatnenie v automobilovom priemysle, stavebníctve, v oblasti manažmentu bezpečnosti, zdravotníctve aj športe. Celosvetovo zamestnáva 1900 pracovníkov, z toho viac ako 10 % sa venuje výskumu a vývoju.