Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Takéto najkurióznejšie poistné udalosti sa stali ženám na šibačku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Andrej Galica

K veľkonočným sviatkom patria neodmysliteľne šibačka či cestovanie za rodinou. K týmto tradíciám sa však viažu aj mnohé, niekedy až netradičné, poistné udalosti.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Obdobie Veľkej noci sa už tradične spája aj s kurióznymi poistnými udalosťami. V jarnom období však poisťovne evidujú aj viac hlásení týkajúcich sa škôd na príbytkoch. Viacerí sa totiž v tomto období púšťajú do rekonštrukčných prác, ktoré niekedy nedopadnú podľa predstáv.

Klienti ČSOB Poisťovne vlani po Veľkej noci nahlásili viacero škôd, ktoré súviseli s prasknutými prívodmi vody a podobne. Keďže majitelia bytov počas sviatkov často nie sú doma a nemôžu okamžite zasiahnuť pri eliminácii škôd, ich výška narastá. "Svoje o tom vie aj klient, ktorému vlani počas veľkonočných sviatkov praskla hadica na prívod vody a vytopila byt pod ním. Keďže boli obidve rodiny na návšteve, nemohli okamžite zasiahnuť. Škoda sa vyšplhala až na 5000 eur, nakoľko byt susedov bol len krátko po rozsiahlej rekonštrukcii." Uviedla Anna Jamoborová z ČSOB.

K veľkonočným sviatkom patria neodmysliteľne šibačka či cestovanie za rodinou. K týmto tradíciám sa však viažu aj mnohé, niekedy až netradičné, poistné udalosti. Oblievačka na Orave, pri ktorej dievčina prerazila sklenené dvere či šibačka v nemocnici, po ktorej skončila sanitárka so zlomenou nohou, sú len niektoré z nich.

V poisťovni Generali sa pozreli na to, či patria veľkonočné pondelky z hľadiska štatistík k tým rizikovejším. Aj keď by sa to na prvý pohľad nemuselo zdať, štatistiky hovoria, že Veľkonočný pondelok je menej rizikovým než ostatné pondelky v roku. Počas posledných piatich rokov sa na Veľkonočný pondelok stalo priemerne 220 poistných udalostí. Na ostatné pondelky v roku ich pritom pripadá až 300.

Navyše, na Veľkonočný pondelok v roku 2013 sa Slovenskom prehnala víchrica, ktorá narobila veľké škody. Klienti Generali vtedy nahlásili viac ako 600 poistných udalostí. Ak by nebolo víchrice, možno povedať, že na Veľkonočný pondelok sa nestane ani polovičný počet poistných udalostí, čo v bežné pondelky v roku.

Poisťovňa eviduje aj viaceré kuriózne poistné udalosti, ktoré sa stali práve počas veľkonočných sviatkov.

Orava je známa dodržiavaním veľkonočných tradícií. Pri oblievačke sa dievča bežalo pred šibačmi ukryť do domu. V rýchlosti, ako chcela otvoriť dvere, však nezachytila kľučku a rukou prerazila sklenenú výplň dverí, pričom jej črepiny porezali žily a poškodili šľachy.

Službukonajúci lekár si chcel v nemocnici zrejme spestriť sviatočný deň, ktorý trávil s ďalšími kolegami a kolegyňami. A to tak, že kolegyne pooblieva vodou. Jednu zo sanitárok začal naháňať, tá sa v snahe ujsť pošmykla tak nešťastne, že si zlomila stehennú kosť. Liečba si vyžiadala približne polroka.

Dcéra klienta poisťovne si po odchode šibačov vysúšala mokré vlasy fénom. V tom ale vtrhli do bytu ďalší šibači, fén pozabudla vypnúť a položila ho na okraj umývadla. Keď ju šibači začali opäť polievať, zasiahli vodou aj fén, ten vybuchol a plameň podpálil záclonu.

Viaceré poistné udalosti v tomto období eviduje aj poisťovňa Kooperativa. "Dlhoročné skúsenosti našej poisťovne potvrdzujú, že sviatočné dni sú v skutočnosti veľmi nebezpečné a Slováci sú nepoučiteľní. Počas minuloročných veľkonočných sviatkov v rámci celoslovenskej dopravnej akcie odhalila polícia 40 vodičov, ktorí si sadli za volant posilnení alkoholom. Podgurážených cyklistov bolo dokonca ešte o niečo viac – celkom 58. Ak vodič pod vplyvom alkoholu spôsobí dopravnú nehodu, poisťovňa je povinná z jeho PZP uhradiť vzniknuté škody, avšak má taktiež právo vymáhať od neho vyplatené finančné plnenie. Takzvaný regres môže byť až do výšky sto percent vyplateného poistného plnenia." Uviedla hovorkyňa poisťovne Kooperativa Silvia Nosková Illášová.

Poisťovňa má právo znížiť poistné plnenie aj pri uplatnení si škody z havarijného poistenia, ak sa preukáže, že vozidlo v okamihu dopravnej nehody viedol vodič pod vplyvom alkoholu. Krátenie z dôvodu požitia alkoholu sa pritom netýka iba škôd, ktoré vzniknú na cestách. "Ak klient spôsobí akúkoľvek škodu na majetku alebo zdraví, poisťovňa môže pristúpiť na základe policajnej a lekárskej správy ku kráteniu poistného plnenia. Ak má klient napríklad poistený úraz a dôjde k poistnej udalosti pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok, môže poisťovňa krátiť plnenie až o polovicu," doplnila hovorkyňa.