Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Pred Veľkou nocou Slovensko vyvezie do 100.000 jahniat, ceny stagnujú

Ilustračné foto Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Slovenské jahňatá putujú najmä odberateľom do Talianska, ale časť ide aj do Grécka či Turecka. Naše jahňatá majú pri tom povesť ako jedny z najkvalitnejších.

Zvolen 13. marca (TASR) - Od 90.000 do 100.000 kusov jahniat vyvezú pred Veľkou nocou slovenskí farmári na zahraničné trhy. Bude by to asi o 20.000 menej, ako vlani. TASR to povedal riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský.

"Ceny za kilogram živej váhy budú zhruba na úrovni vlaňajšieho roku, keď boli v priemere asi 2,3 eura. Mohli by byť však aj vyššie, keby boli pri vyjednávaniach naši farmári jednotní," uviedol riaditeľ. Dominantný a dnes v podstate jediný odberateľ z Talianska si tak diktuje cenu už niekoľko rokov.

Slovenské jahňatá putujú najmä odberateľom do Talianska, ale časť ide aj do Grécka či Turecka. Naše jahňatá majú pri tom povesť ako jedny z najkvalitnejších.

Podľa riaditeľa ich veľká časť končí už aj na Slovensku. "Odhadujeme, že niekoľko desaťtisíc sa ich už predá aj doma. Umožnila to nová legislatíva a predaje z dvora," uviedol Reľovský.

Zväz preto pokračuje v razení hesla: Nájdi si svojho baču. Záujemcovia o túto stále nedocenenú delikatesu kúpou jahniat priamo od chovateľa aj výrazne ušetria. Kým cena jahňacieho mäsa v reťazcoch sa pohybuje od desať do 12 eur za kilogram, na salaši ho predávajú za šesť až sedem eur. Pri živom jahňati je cena dokonca tri eurá.

Najväčšími slovenskými exportérmi "veľkonočných" jahniat sú Agrokombinát Sabinov, ktorý vyváža väčšinu exportovaných jahniat a Agrofarma Červený Kameň.