Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Veľké banky onedlho začnú presúvať pracovné miesta z Londýna

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V októbri varovala britská centrálna banka, že patový stav v rokovaniach o prechodnej dohode môže Britániu stáť až 75.000 pracovných miest v sektore finančných služieb.

Londýn 8. novembra (TASR) - Niekoľko veľkých bánk z Wall Street varovalo amerického ministra obchodu Wilbura Rossa, že ich plány presunu pracovných miest z Londýna po brexite sa blížia k bodu, z ktorého niet návratu, uviedol dnes britský denník Financial Times (FT).

Banky a ďalšie veľké finančné firmy operujúce v Londýne povedali na uzavretom stretnutí s Rossom, že nestabilná britská vláda a pomalé pokroky pri rokovaniach o brexite ich môžu donútiť, aby začali presúvať tisíce pracovných miest, tvrdí FT.

Na stretnutí sa podľa denníka zúčastnili predstavitelia bánk, ako sú JP Morgan Chase, Goldman Sachs a HSBC. Keďže neexistuje prechodná dohoda, blížia sa už bodu, z ktorého niet návratu, keď budú musieť začať presúvať pracovné miesta a kapitál, než Británia opustí Európsku úniu (EÚ) v marci 2019, varovali amerického ministra obchodu.

"Prišlo k rozsiahlej diskusii o nedostatočnom pokroku v rokovaniach o brexite a k diskusii o rôznych politických scenároch," FT citoval nemenovaný zdroj. Banky sa k stretnutiu odmietli vyjadriť.

V októbri varovala britská centrálna banka (BoE), že patový stav v rokovaniach o prechodnej dohode môže Britániu stáť až 75.000 pracovných miest v sektore finančných služieb, keďže firmy zo sektora budú nútené začať realizovať svoje núdzové plány.