Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Veľké nemecké firmy žiadajú ratifikovať protikorupčnú dohodu

Nemecké firmy sa v nedávnej minulosti dostali do problémov, keď v niekoľkých prípadoch podplácali zahraničných vládnych činiteľov, aby získali lukratívne objednávky.

Berlín 9. augusta (TASR) - Veľké nemecké koncerny, vrátane Daimleru a Siemensu, napísali členom spolkového parlamentu list, v ktorom naliehajú, aby ratifikovali medzinárodnú protikorupčnú dohodu. Varujú v ňom, že ak sa tak nestane, vzrastie riziko, že bude poškodená ich povesť v zahraničí.

Nemecko patrí do nepočetnej skupiny štátov, ktorých parlament ešte neschválil Dohodu Spojených národov proti korupcii. Vláda ju podpísala ešte v roku 2003. Dokument čaká ešte na schválenie v Sudáne, Japonsku, Sýrii, Somálsku, Saudskej Arábii a v Českej republike.

V Nemecku je prekážkou jej prijatia parlamentom nejasnosť legislatívy, ktorá by postihovala podplácanie poslancov.

Predstavitelia veľkých firiem napísali, že "ctení členovia parlamentu sa nemusia obávať sprísnenia predpisov".

Nemecké firmy sa v nedávnej minulosti dostali do problémov, keď v niekoľkých prípadoch podplácali zahraničných vládnych činiteľov, aby získali lukratívne objednávky.

Po ich odhalení museli zaplatiť vysoké pokuty. Postih Siemensu v Nemecku a v Spojených štátoch dosiahol viac ako 1 miliardu USD (817,26 milióna eur). V roku 2010 súhlasil Daimler, že americkým úradom zaplatí pokutu 185 miliónov USD za to, že vo viacerých krajinách podplácal úradníkov, aby vyhral tendre.

Pobočka Transparency International v Berlíne uviedla, že Nemecko by rado chcelo bojovať proti korupcii v rozvojových krajinách, hoci neratifikovalo medzinárodnú dohodu, ktorú už schválilo 161 krajín, vrátane Spojených štátov.

Nemecký parlament má teraz letné prázdniny. Jeho členovia sa zídu na nové rokovania na budúci mesiac.