Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Veľké tendre nad 100 miliónov eur parlament odobrovať nebude

Poslanec Alojz Hlina Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanci mali podľa návrhu A. Hlinu v pléne potvrdiť, že takto veľké zákazka je v súlade s verejným záujmom.


Bratislava 30. júna (TASR) - Verejné obstarávania s hodnotou zákazky nad 100 miliónov eur parlament schvaľovať nebude. Nové pravidlo chcel novelou zákona o verejnom obstarávaní zaviesť Alojz Hlina (KDH), v pléne však dnes neuspel.

Poslanci mali v pléne potvrdiť, že takto veľké zákazka je v súlade s verejným záujmom. Ak by to neurobili, kontrakt platiť nemal.

Hlina podľa svojich slov zákonom reagoval na tendenciu uzatvárať pre štát ekonomicky a právne čoraz viac nevýhodné zmluvy na dodanie tovaru, uskutočnenie stavebných prác alebo na poskytnutie služieb. "Národná rada SR je najvyšším orgánom štátnej moci v Slovenskej republike a jediným zákonodarným orgánom a ako taký má v SR nepochybne právo ustanoviť zákonom špeciálnu podmienku na nadobudnutie účinnosti takýchto zmlúv," uviedol Hlina.

Samotný kontrakt mal nadobudnúť účinnosť deň po schválení v parlamente. Ak by však NR SR do šiestich mesiacov od uzavretia zmluvy neschválila potrebné uznesenie, malo platiť, že k uzavretiu zmluvy nedošlo.